Monelta mepiltä pääsi helpotuksen huokaus: "Euroopalla on toivoa"

Ranskan presidentin vaalien tulosta kommentoineille suomalaismepeille sunnuntai-ilta aiheutti "helpotuksen huokauksen".

Ranskan vaaleja sosiaalisessa mediassa kommentoineet mepit ovat pitäneet Emmanuel Macronin voittoa merkittävänä ennen kaikkea siksi, että se sisältää myönteisen Eurooppa-viestin.

– Ranskan vaalitulos osoittaa tukea vastuun ja järjen politiikalle, tulevaisuudelle – valheen, vihan ja manipuloinnin sijaan. Meillä on toivoa. Euroopalla on toivoa, Sirpa Pietikäinen (kok.) twiittasi.

Myös Henna Virkkunen (kok.) piti vaalitulosta toivoa herättävänä:

–  Macron saamassa ennakoituakin vahvemman tuloksen. Hyvä uutinen Ranskalle ja Euroopalle. Luo toivoa. Uudistusta tarvitaan!

Liisa Jaakonsaari (sd.) iloitsi Macronin voitosta heti tuloksen selvittyä:

– Eläköön Eurooppa! ViveLaFrance! Macron tuleva Ranskan presidentti.

Keskustan Anneli Jäätteenmäki onnitteli Emmanuel Macronia: "Onnittelut Ranskalle ja uudelle presidentille. Uutta toivoa Ranskalle ja Euroopalle. Edessä ei ole helppoja ratkaisuja."

"Suomen otettava paikkansa"

Liisa Jaakonsaari analysoi Demokraatille, että Marine Le Penin voitto olisi voinut merkitä levottomuuksia Ranskassa rasismin kasvaessa.

– Tietyllä tavalla Ranskan vaalituloksessa on merkkejä, että oikeistopopulismin aallonharja on taittunut, Jaakonsaari mietti haastattelussa.

Äärioikeiston vaalitavoitteena ollut kansanäänestys Ranskan EU-erosta olisi aiheuttanut levottomuutta ja liikehdintää ympäri Eurooppaa.

– Macronin selvä voitto on erittäin merkittävä asia Euroopan lähitulevaisuudelle. Myös EU:n muutos jatkuu – parempaan suuntaan, kokoomusmeppi Petri Sarvamaa twiittasi. EU-tasolla keskustelua käydään nyt komission julkistamasta tulevaisuuspaketista. Sarvamaan mielestä Suomen on syytä ottaa oma paikkansa Euroopassa, sillä EU pistää nyt "uuden vaihteen silmään".

Vielä ei kuitenkaan tiedetä, miten Macron aikoo ottaa kantaa EU:n kehittämiseen. Macronin ohjelmassa on suhtauduttu erittäin myönteisesti EU:n integraation syventämiseen asioissa, joissa Suomi on ollut huomattavasti pidättyväisempi.