Venäjä aikoo tuhota tuhansia kerrostaloja: "Mikä tahansa muu asunto on parempi kuin tämä"

Kymmenisen vuotta sitten Aleksandra Lanskajan kerrostalolle saapui pieni tarkastajaryhmä vasara mukanaan. He nakuttelivat seinästä irti palan, tutkiskelivat sitä ja lopulta totesivat, että talohan on ihan hyvässä kunnossa.

Nyt Moskovan kaupunki on tullut päinvastaiseen johtopäätökseen. Lanskajan vanha kotitalo on yksi niistä tuhansista neuvostoaikaisista kerrostaloista, joiden purkamista Moskova suunnittelee.

Kaupunki haluaa eroon pääosin 50- ja 60-luvuilla rakennetuista viisikerroksisista taloista, joita kutsutaan hrushtshovkoiksi sen ajan neuvostojohtajan mukaan. Talot tunnetaan asuntojen pienistä keittiöistä, matalista katoista ja siitä, ettei niissä ole hissiä.

Nopeasti pystytetyistä taloista suurta osaa ei alun perinkään tarkoitettu pitkäikäisiksi, ja purkamista onkin perusteltu sillä, että taloja on liian vaikea kunnostaa.

Purkuohjelmaan kuului alun perin liki 8 000 taloa, mutta määrää on sittemmin laskettu reiluun 4 500:een. Talojen asukkaat saavat äänestää kesäkuun puoliväliin asti siitä, haluavatko talonsa mukaan ohjelmaan vai eivät.

Hanke on herättänyt moskovalaisissa kovaa vastustusta. Osa ei luota kaupungin lupauksiin, osa katsoo kaupungin rikkovan kansalaisten oikeuksia ja osa ei yksinkertaisesti halua luopua rakkaasta kodistaan. Tuhannet ihmiset osoittivat mieltään talojen purkamista ja sitä koskevaa lakiesitystä vastaan viimeksi viikonloppuna.

 

Myös kannattajia on

 

Hrushtshovkien rakentaminen nosti aikoinaan neuvostoliittolaisten elintasoa, kun aiemmin kommuuneihin ahtautuneet ihmiset saivat oman asunnon.

Lanskajan isovanhemmat muuttivat Moskovan keskustan lounaispuolella sijaitsevaan taloon vuonna 1972, kun hänen äitinsä oli vielä pieni. Nyt Lanskaja on muuttanut toisaalle miehensä kanssa ja vuokraa äidin kanssa omistamaansa pientä kaksiota ystävilleen.

Talon purkua on suunniteltu jo pitkään. 90-luvulla naapurissa sijaitseva sairaala halusi levittäytyä sen tontille, mutta rahat loppuivat kesken. Sitten taloon haluttiin rakentaa lisää kerroksia, mutta hanke kaatui asukkaiden vastustukseen, koska heidän olisi pitänyt asua talossa remontin aikana.

Uusin tarjous kuulostaakin paremmalta, sillä kaupunki on luvannut purettavien talojen asukkaille korvaavat, entistä paremmat asunnot. Lanskajan talo on myös kehnossa kunnossa – sähköt, putket ja lattiat pitäisi hänen mukaansa uusia, ja ylimmän kerroksen asukkaat valittavat vuotavasta katosta.

Lanskajan mukaan asukkaat ovat siksi päätyneet kannattamaan purkamista hyvin yksimielisesti.

– Pormestari on luvannut asunnon tältä samalta alueelta. Tällä alueella mikä tahansa muu asunto on parempi kuin tämä.

 

Kaupunki rahan perässä?

 

Hankkeen vastustajilla luottamus pormestari Sergei Sobjaninin sanaan ei ole yhtä vankkaa. He pelkäävät joutuvansa kauas asuinseudustaan päinvastaista lupauksista huolimatta.

Moni kokee matalat kerrostalot kotoisiksi ja pelkää muuttoa tornitaloihin. Kaupungin epäillään olevan vain rahan perässä ja korjaavan projektista tuotot.

Lanskaja ymmärtää etenkin vanhempaa väestöä, jossa muutos herättää huolta. Toisaalta uudessa asunnossa olisi käytössä hissi, ja joillekin Lanskajan tutuille vanhuksille se on ollut yksi syy hankkeen puoltamiselle.

– En ymmärrä, miten meidän mummomme kulkevat viidenteen kerrokseen kaikkine laukkuineen. Se on kauheaa.