Moskovalaiset osoittivat mieltään kotiensa purkamista vastaan

Tuhannet moskovalaiset ovat tänään osoittaneet mieltään vastustaakseen kaupungin aikeita purkaa Neuvostoliiton aikaisia kerrostaloja uusien rakennusten tieltä. Talojen asukkaiden mielestä kyse on vain juonesta, jolla ohjataan rahaa rakennusyhtiöille.

Asukkaiden mukaan heidät aiotaan pakottaa muuttamaan keskustan läheisyydestä lähiöihin, joissa asuntojen arvot ovat selvästi alhaisemmat. Moskovan poliisin mukaan mielenosoittajia oli noin viisituhatta, järjestäjien mukaan 30 000.

Moskovassa ja monessa muussa venäläisessä kaupungissa on tuhansia viisikerroksisia kerrostaloja 1960- ja 1970-luvuilta. Monet niistä ovat huonossa kunnossa, ja kaupungit haluaisivat korvata ne uusilla taloilla. Pormestari Sergei Sobjaninin suunnitelma on, että vanhat talot pantaisiin matalaksi kymmenien miljardien eurojen hintaisessa hankkeessa. Moskovassa on 12 miljoonaa asukasta ja kova pula asunnoista. Asukkaat eivät halua siirtyä pois uusien talojen tieltä.

– Antakaa meidän pitää talomme. Sobjanin on se, joka pitäisi purkaa. Tässä ajetaan vain rakennusyhtiöiden ja viranomaisten etuja, puhisi 59-vuotias insinööri Svetlana Iljina.