Mosulin valtaus Isisiltä tuo vain hetken helpotuksen hirmuvallasta

Äärijärjestö Isis on ajettu Irakin Mosulissa ahtaalle, mutta se saattaa silti merkitä vain tilapäistä tilanteen paranemista monimutkaisessa ja isossa ongelmavyyhdessä.

– Kyse on hetken helpotuksesta hirmuvallasta, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Olli Ruohomäki.

Irakin armeijan ja sen liittolaisten kerrotaan saaneen kokonaan haltuunsa miljoonakaupunki Mosulin lentokentän, ja ne ovat edenneet myös osaan Länsi-Mosulia.

Joukot tunkeutuivat lentokentälle jo torstaina, mutta varmistivat kentän hallinnan perjantaina. Lentokentän valtaaminen on tärkeä askel operaatiossa, jolla Isis yritetään ajaa pois Mosulista.

Kaupungissa on loukussa arviolta 750 000–800 000 siviiliä. Heidän on hyvin vaikea päästä pakenemaan, vaikka Isisin taistelijoita ei Mosulissa enää ole paljoa: yhdysvaltalaisten arvioiden mukaan parisen tuhatta.

– Mosulissa yritetään edetä sellaisella tulenkäytöllä, että siviilien uhrimäärä jäisi pieneksi. Mutta kyse on piiritystaistelusta, jossa Isis käyttää siviilejä ihmiskilpinään, sanoo puolestaan Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta.

Kaupungin valtausta hidastaa myös, että osa kaduista on yksinkertaisesti liian ahtaita taisteluajoneuvoille.Ideologia elää, vaikka Isis kukistuisi 

Tutkijat ovat sitä mieltä, että nykyisen kaltainen Isisin kalifaatti on enemmän tai vähemmän tiensä päässä. Kalifaatti ei ole kalifaatti ilman maa-alueita ja niitä Isis menettää kovaa vauhtia. Kun Mosulin valtaus on onnistunut, lähdetään valtaamaan toista Isisin hallitsemaa merkittävää kaupunkia, Syyrian Raqqaa.

Jos ja kun Isis menettää maantieteellistä jalansijaansa, muuttaa se järjestön mahdollisuuksia markkinoida itseään, huomauttaa Alaranta. Hän ounastelee, että yksi kehityskaari olisi etsiä uusi maantieteellinen tukikohta.

– Etsitään paikka esimerkiksi Libyasta, jossa voisi olla mahdollista pyrkiä muodostamaan uutta "valtiota".

Alaranta ennakoi, että etenkin muualta tulleista Isis-taistelijoista osa palaa esimerkiksi Eurooppaan ja pyrkii toteuttamaan erilaisia terrori-iskuja.

– Itse pidän todennäköisenä, että miehistön puolelta voi liueta porukkaa esimerkiksi al-Qaidaan, jolla on vielä vahva asema osassa Syyriaa. Vaikka

johtoporras saataisiin tuhottua, miehistö voi liikkua ja ideologia jatkaa olemassaoloaan.

Ruohomäenkin mielestä ennuste on huono: Terrori jatkuu ja Isis tekee mahdollisesti uuden paluun muodossa tai toisessa. Tämän lisäksi nykyisen Isisin vastaisen koalition rivit voivat alkaa rakoilla, jonka jälkeen joukot saattavat alkaa taistella toisiaan vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Lehti: Kiinan Sisä-Mongoliassa potilaalla havaittu paiserutto, myös toisella epäillään ruttoa

Tulipalo iranilaisessa ydinlaitoksessa aiheutti vakavaa vahinkoa tuotannolle – paloon liittyy epäilyjä räjähdyksestä ja ulkopuolisesta sabotaasista

Intiassa koronatartuntoja kolmanneksi eniten maailmassa – jopa hotelleja on jouduttu ottamaan potilaiden hoitoa varten

Ainakin neljäkymmentä ihmistä on kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja mutavyöryissä Japanissa – yli puolta miljoonaa kehotettu evakuoitumaan

Kroatian istuva pääministeri julisti konservatiivipuolueensa voiton parlamenttivaaleissa

Yhdysvalloissa koronatartuntojen kovasta lisääntymisestä syytetään liian nopeaa rajoitusten purkua – Texasissa sairaaloiden pelätään ylikuormittuvan

Israel teki ilmaiskuja Gazaan vastaiskuna kaistaleelta ammuttuun rakettituleen

Tyypillisiä puheita Trumpille, epätyypillisiä presidentille: Trump suuntasi itsenäisyyspäivän puheensa ydinkannattajilleen, vaikka perinteisesti niillä on pyritty yhdistämään kansaa, tutkija arvioi

Järjestö: Välimereltä pelastetut 180 siirtolaista voivat rantautua Sisiliaan

CNN: Klubilla Etelä-Carolinassa ammuttu – useita ihmisiä viety sairaalaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.