Muellerin raportti ei tuonut selkeyttä vaan jyrkensi jakolinjoja

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja republikaanipuolue saivat viikonloppuna suurimman voittonsa sitten marraskuun 2016. Erikoissyyttäjä Robert Mueller sai tutkintansa päätökseen löytämättä todisteita siitä, että Trumpin vaalikampanjaväki olisi ollut salaliitossa venäläisten kanssa parantaakseen Trumpin mahdollisuuksia vaaleissa.

Asia lienee siltä osin loppuun käsitelty.

Muellerin odotettiin kuitenkin ottavan kantaa myös siihen, syyllistyikö Trump oikeuden häiritsemiseen yrittäessään sekaantua asian tutkimiseen. Tältä osin niin presidentin kannattajat kuin vastustajatkin joutuivat pettymään.

Oikeusministeri William Barrin mukaan Muellerin loppuraportti jättää kysymyksen auki. Raportti ei ole julkinen, ja toistaiseksi on täysin auki, miten suuri osa siitä mahdollisesti annetaan kongressin tai kansan luettavaksi ja millä aikataululla.

Kauan odotetun selkeyden sijaan luvassa on näin ollen entistä jyrkempää puoluepoliittista poteroitumista.

Oikeusministerin puolueettomuus kyseenalainen

Barr itse päätti raportin perusteella, etteivät Muellerin löydökset riitä osoittamaan oikeuden häiritsemiseen syyllistymistä. Epäselvää on kuitenkin, millä perusteella hän tähän tulokseen tuli.

Kun Trump hiljattain nimitti Barrin oikeusministeriksi, tämän puolueettomuudesta heräsi heti epäilyksiä, sillä tämä oli ennen oikeusministerinimitystään kritisoinut avoimesti Muellerin tutkintaa.

Barr oli muun muassa lähettänyt oma-aloitteisesti oikeusministeriölle kirjelmän, jossa hän sanoi, että erikoissyyttäjän ei ollut perusteltua edes tutkia epäiltyä oikeuden häiritsemistä. Hän esitti, että virkaansa hoitava istuva presidentti on motiiveistaan riippumatta aina syytön oikeuden häiritsemiseen.

Tämän valossa ei näytä hyvältä, että Barr löi alle kahdessa vuorokaudessa lukkoon kantansa kysymykseen, johon Mueller ei lähes kahden vuoden selvittelyn jälkeen katsonut osaavansa vastata.

Barr ei juurikaan perustellut päätöstään. On siis mahdollista, että päätöksen taustalla oli hänen kirjelmässään esittämänsä erittäin kiistanalainen näkemys.

Seuraavat vaalit häämöttävät

Seuraavaksi kiista jatkuu kongressissa, jossa Trumpin edustamilla republikaaneilla on valta senaatissa ja vastapuolella eli demokraateilla edustajainhuoneessa. Ensi vuoden presidentinvaalit ovat varmasti kummankin puolueen mielessä.

Viime vuoden välivaaleissa Muellerin tutkinnan varjo häilyi republikaanien yllä, mutta tutkinnan lopputuloksen myötä demokraatit lähtevät ensi vuoden presidentinvaaleihin selvästi huonommista asemista.

Demokraatit ovat jo vaatineet Muellerin raportin julkaisemista ja pyrkineet kyseenalaistamaan Barrin johtopäätökset. Vaaleja ajatellen puolueen on kuitenkin tärkeää varoa näyttämästä poliittiseen ajojahtiin syyllistyvältä huonolta häviäjältä.

Viimeistä sanaa epäillystä oikeuden häiritsemisestä ei välttämättä kuulla koskaan. Tällöin Trumpin vastustajat pitävät ikuisesti kiinni omasta näkemyksestään, mutta vallitsevaksi totuudeksi jää Barrin tulkinta asiasta eli Trumpin vapauttava tuomio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.