Myrkytetyn ex-kaksoisagentin kerrotaan huutaneen ravintolassa täyttä kurkkua

Venäjän sotilastiedustelun entisen tiedustelu-upseerin Sergei Skripalin kunto on erittäin huono, kertoo Britannian hallituslähde Times-lehdelle. Britannian poliisin mukaan Skripal yritettiin murhata hermomyrkyllä.

– Päällimmäisenä on tunne, että hän ei selviä tästä, lähde kertoo.

Skripal ja hänen tyttärensä löydettiin tiedottomina ostoskeskuksen penkiltä Salisburysta Luoteis-Englannista sunnuntaina. Timesin lähteen mukaan tilanne näyttää hieman positiivisemmalta Skripalin tyttären kohdalla.

Myös ensimmäisten joukossa paikalle saapunut poliisi sairastui vakavasti. Britannian sisäministerin Amber Ruddin mukaan poliisi on osoittanut merkkejä kuntoutumisesta.

– Kaksi kohdetta (Skripal ja hänen tyttärensä) ovat edelleen erittäin vakavassa tilassa. Poliisi on alkanut kommunikoida, joten olen optimistisempi hänen suhteensa, mutta on liian varhaista sanoa mitään, Rudd kertoi Good Morning Britain -ohjelmassa.

 

Vaimon ja pojan kuolemia tutkitaan

 

Poliisi on eristänyt italialaisen ravintolan ja pubin, jossa Skripalin ja hänen tyttärensä uskotaan käyneen. Ravintolassa samaan aikaan Skripalin kanssa ollut silminnäkijä kertoo Timesille, että Skripal oli kiihtynyt.

– Hän oli ihan hullu, en ymmärtänyt sitä. Hän ei vaikuttanut fyysisesti sairaalta, mutta hänen huutonsa perusteella ehkä psyykkisesti sairaalta, silminnäkijä kertoo.

BBC:n haastattelemalla silminnäkijällä on samanlainen mielikuva.

– Hän (Skripal) näytti menettävän hermonsa. Hän huusi täyttä kurkkua, halusi laskunsa ja lähti.

Timesin mukaan poliisi selvittää, toiko Skripalin tytär tahattomasti hermomyrkkyä Britanniaan. Tytär matkusti viime viikolla Venäjältä Britanniaan, ja hänellä kerrotaan olleen mukanaan lahjoja ystäviltä.

Times on myös kirjoittanut aiemmin, että myös Skripalin vaimon ja tämän pojan kuolemat tutkitaan. Skripalin vaimo kuoli syöpään vuonna 2012 ja Skripalin poika maksaongelmiin viime vuonna Pietarissa.

 

Sisäministeri pyysi laittamaan jäitä hattuun

 

Brittipoliitikot ja media ovat jo liittäneet Venäjän Skripalin tapaukseen, mikä on saanut Venäjältä vihaisen vastaanoton. Britannian puolustusministeri Gavin Williamson sanoi torstaina televisiossa, että Venäjästä on tulossa "entistä suurempi uhka".

Kansanedustaja Nick Boles puolestaan kirjoitti Twitterissä, että hän ei ymmärrä, miten Britannia voi ylläpitää diplomaattisia suhteita maahan, joka yrittää murhata ihmisiä Britannian maaperällä.

Sisäministeri Rudd kuitenkin pyysi kaikkia "laittamaan jäitä hattuun" poliisitutkinnan ajaksi.

Britannian pääministeri Theresa May vahvisti, että maan hallitus voi harkita maan viranomaisten boikotoivan ensi kesän jalkapallon MM-kisoja Venäjällä, jos Venäjän osoitetaan olleen osallisena Skripalien myrkyttämiseen.

 

Myrkyn uskotaan olevan harvinainen

 

Tapauksen tutkintaan on mobilisoitu satoja poliiseja, kuolemansyyntutkijoita ja tiedustelupalvelun jäseniä, jotka tekevät töitä kellon ympäri. Tutkimukset voivat kestää useita päiviä.

BBC kertoo, että Skripalien myrkyttämiseen käytetty kemikaali on luultavasti harvinainen. Tutkintaa lähellä oleva lähde kertoi BBC:lle, että kemikaali on todennäköisesti harvinaisempi kuin sariinikaasu, jota on käytetty esimerkiksi Syyriassa.

BBC:n mukaan kemikaali ei ole myöskään hermomyrkky VX, joka käytettiin viime vuonna Pohjois-Korean johtajan velipuolen surmaamiseen Malesiassa.

Hermomyrkyt pääsevät normaalisti elimistöön joko suun tai nenän kautta, mutta voivat imeytyä myös silmien ja ihon välityksellä. Myrkyt estävät hermoston toiminnan ja lamauttavat sitä kautta elintoiminnot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Entisen kaksoisagentin murhayritys voi hyydyttää Britannian ja Venäjän välit entistä enemmän pakkasen puolelle