Näin lomailet Pohjois-Koreassa

Matkaan pääset kätevästi Etelä-Korean kautta.

Pohjois-Korean kiertoajelut eivät ole Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa mikään tabu: niitä mainostetaan avoimesti, ja rajalla olevalle demilitarisoidulle alueelle viedään turisteja lähes päivittäin.

Suomen kansalaiselle lupa irtoaa vaivatta. Osallistujien pitää ilmoittaa etukäteen kansalaisuutensa, sillä monien kommunististen maiden ja ydinasevaltioiden, kuten Kuuban ja Irakin, kansalaisia ei sallita kierrokselle loikkausvaaran takia.

Osallistujille ilmoitetaan myös tarkasta pukukoodista: esimerkiksi kuluneet farkut, sotkuiset hiukset ja sotilasväritteiset vaatteet estävät pääsyn alueelle. Tarkoituksena on estää osallistujia joutumasta maalitauluiksi tai Pohjois-Korean propagandakuviin.

 

Passeja tarkastellaan

 

Matka Soulista Panmunjomin kylään kestää noin tunnin. Alueen nimittäminen demilitarisoiduksi on harhaanjohtavaa, koska juuri tämä on se paikka, jossa Etelä- ja Pohjois-Korean sotilaat seisovat kasvotusten. Opas varoittaakin, että kierros saattaa peruuntua, jos paikalle tulee vieraita tai siellä on sotilastilanne käynnissä.

Ensimmäinen tarkistuspiste demilitarisoidulle alueelle tulee yllättävän nopeasti. Osallistujien passit tarkistetaan, ja tarkistuspisteen ohitettuamme olemme sotilasalueella.

 

Ei sandaaleja tai korkkareita

Bussi ajaa YK:n hallinnoiman Camp Bonifasin pihaan, jossa olemme vain kahden kilometrin päässä Koreoiden rajasta. Bussiimme nousee sotilas, joka katsoo passimme vielä toisen kerran. Hän tarkistaa myös mukanaolijoiden kengät. Korkokengät ja sandaalit ovat kiellettyjä, koska niillä ei hätätilanteessa voi juosta. Mukaan alueelle saa ottaa vain passin ja kameran, joka on pidettävä koko ajan näkyvillä kädessä.

Viimeisenä allekirjoitamme vastuuvapautuksen, jonka mukaan Etelä-Koreaa, YK:ta tai Yhdysvaltoja ei voi saattaa vastuuseen kuolemantapauksista.

 

Parijonossa vain

Camp Bonifasissa nousemme sotilasbussiin ja mukaamme tulee sotilas.

Ajomatka rajalle on lyhyt. Saavumme pian JSA:n eteläisen puolen päärakennuksen eteen. Opas järjestää meidät parijonoon, jossa meidän on määrä kulkea koko vierailun ajan.

 

Lue sunnuntain Savon Sanomista siitä, millaista Pohjois-Koreassa on ja kuinka matka meni kokonaisuudessaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.