NYT: Trumpin poika sai sähköpostin, jossa kerrottiin Venäjän halusta auttaa Trumpin presidenttikampanjassa

New York Timesin tietojen mukaan presidentti Donald Trumpin vanhin poika sai ennen venäläisasianajajan tapaamista sähköpostin, jossa kerrottiin Venäjän halusta auttaa Trumpin presidenttikampanjassa. Asiasta lehdelle kertoo kolme asiaa lähellä olevaa lähdettä.

Lehden mukaan Donald Trump Jr:lle suunnatussa sähköpostissa kerrottiin, että asianajajan tarjoamat tiedot ovat osa Moskovan ponnisteluja auttaa Trumpia kampanjassaan. Lehti kertoo, että sähköpostin lähetti kustantaja Rob Goldstone, joka auttoi järjestämään tapaamisen Trump Jr:n ja venäläisasianajaja Natalia Veselnitskajan välillä.

New York Times kirjoittaa, että Goldstonen viestissä kerrotaan Venäjän hallituksen olevan demokraattien Hillary Clintonia mahdollisesti vahingoittavan tiedon lähde. Viestissä ei lehden lähteiden mukaan määritellä tarkemmin asioita, joilla Moskova olisi auttanut Trumpin kampanjaa.

Trump Jr tapasi viime vuonna vaalikampanjan aikana Veselnitskajan, joka oli luvannut hänelle Clintonia koskevia tietoja. Veselnitskajalla on kerrottu olevan siteitä Kremliin.

 

Senaatin tiedustelukomitea kiinnostunut tapaamisesta

 

Senaatin tiedustelukomitea on kiinnostunut keskustelemaan Trump Jr:n kanssa tämän tapaamisesta Veselnitskajan kanssa, kertoo komiteaa lähellä oleva lähde NBC Newsille.

NBC:n lähteen mukaan Trump Jr:n ja Veselnitskajan tapaaminen nostaa kysymyksiä, kuten esimerkiksi sen, miksi presidentin poika ylipäätään tapaisi hänelle ennestään tuntemattoman asianajajan, joka lupailee tietoja Clintonista.

Lähteen lisäksi myös komitean demokraattijäsen Mark Warner ja republikaanijäsen Susan Collins ovat sanoneet olevansa kiinnostuneita kuulemaan Donald Trump Jr:a asiassa.

Donald Trump Jr puolestaan tviittasi kertovansa komitealle mielellään sen, mitä tietää.

 

Trump Jr antoi aiheesta kaksi toisistaan eriävää tiedotetta ja vähätteli kohua

 

New York Times -lehti julkaisi lauantaina tapaamista käsittelevän jutun, jonka jälkeen Trump Jr myönsi lyhyessä tiedotteessa tapaamisen. Hän kuitenkin sanoi, että tapaaminen ei liittynyt vaalikampanjaan.

Lehden toisen sunnuntaisen jutun jälkeen Trump Jr julkaisi pidemmän tiedotteen, jossa hän kertoi asianajajan tarjonneen tietoja Clintonista. Trump Jr myös sanoi, ettei hänen isänsä tiennyt tapaamisesta mitään. Maanantaina myös Kremlin kertoi uutistoimisto AP:n mukaan, ettei se tiennyt tapaamisesta.

Trump Jr väheksyi maanantaina asiasta noussutta kohua muun muassa viestipalvelu Twitterissä. Myös Valkoisen talon henkilöstöpäällikkö Reince Priebus sanoi maanantaina, että asiassa ei ollut mitään ihmeellistä.

 

"Tiedot Clintonista tekosyy tapaamiselle"

 

Tapaamisessa olivat mukana myös Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner sekä Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort. He tapasivat asianajaja Veselnitskajan New Yorkissa Trump Towerissa kesäkuussa 2016 kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Trumpin ehdokkuus oli varmistunut.

– Kohteliaisuuksien jälkeen nainen sanoi, että hänellä on tietoa demokraatteja rahoittavista ja Clintonia tukevista henkilöistä, joilla on yhteyksiä Venäjään. Hänen väitteensä olivat epämääräisiä, tulkinnanvaraisia, eikä niissä ollut järkeä. Yksityiskohtia tai väitteitä tukevaa tietoa ei annettu. Tuli nopeasti selväksi, ettei hänellä ollut merkittävää tietoa, Trump Jr sanoi sunnuntaina Yhdysvaltain aikaa julkaistussa tiedotteessa.

Hänen mukaansa luvatut tiedot vaikuttivat olleen tekosyy tapaamiselle ja keskustelu kääntyi nopeasti jäissä olevaan ohjelmaan, joka koskee venäläislasten adoptoimista.

Kyseessä on ensimmäinen vahvistettu tapaaminen presidentti Trumpin perheen ja venäläisten välillä kampanjan aikana.

Muun muassa Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja senaatin tiedustelukomitea selvittävät Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain viime vuoden vaaleihin ja Trumpin kampanjan mahdollisia Venäjä-yhteyksiä.