Naistenpäivänä marssittiin tasa-arvon puolesta eri puolilla maailmaa

Kansainvälisenä naistenpäivänä tasa-arvoa on vaadittu mielenilmauksin eri puolilla maailmaa. Esillä ovat olleet muun muassa naisten tasa-arvo työelämässä, naisiin kohdistuva väkivalta sekä naisten oikeus terveydenhoitoon.

Kansainvälisen Naisten marssi -liikkeen mukaan marssien järjestäjiä oli ilmoittautunut 200 kaupungissa 80 maassa.

Esimerkiksi Turkissa kymmenettuhannet ihmiset osallistuivat marsseille ympäri maata. Istanbulissa naisten oikeuksia puolustavalle marssille osallistui järjestäjien mukaan ainakin 10 000 ihmistä. Espanjan Madridissa puolestaan 40 000 ihmistä marssi naisten oikeuksien puolesta.

Myös muun muassa Irlannissa, Argentiinassa, Meksikossa ja Brasiliassa järjestettiin marsseja.

Naisten marssi järjestettiin eilen myös Helsingissä.

Yhdysvaltain marsseilla kritisoitiin Trumpia

Yhdysvalloissa marsseja on järjestetty ainakin New Yorkissa ja Washingtonissa. Yhdysvaltain mielenilmauksissa huomio kiinnittyi eritoten presidentti Donald Trumpin hallinnon politiikkaan ja sen naisiin kohdistuviin vaikutuksiin.

Marsseilla vastustettiin muun muassa päätöstä leikata kehitysapua terveydenhuollon projekteilta, jotka tarjoavat naisille abortteja.

- Toivomme, ettei tässä mene neljää vuotta, mutta jatkamme niin kauan kuin on pakko, sanoi New Yorkissa marssinut Arielle Datz uutistoimisto AFP:lle.

Osa marssijoista muistutti, ettei kyse ole pelkästään uuden hallinnon vastustamisesta.

- Trumpin vastustaminen on osa marssia, mutta se ei ole kaikki, mikä tähän liittyy. Tämä on mielenosoitus naisten puolesta, sanoi Corey Ford.

Hän sanoi tulleensa marssille solidaarisuudesta naiskollegoitaan kohtaan.

- Puolet tiimistämme ja puolet asiakasfirmojemme johtajista ovat naisia, hän sanoi.

New Yorkissa poliisi otti kiinni marssin järjestäjiä

New Yorkissa mielenilmaukseen kaupungin keskustassa osallistui arviolta 2 000 ihmistä.

New Yorkin marssin järjestäjien mukaan kymmenkunta mielenilmauksen järjestäjää pidätettiin "kansalaistottelemattomuuden" takia. Järjestäjät kertoivat pidätyksistä sosiaalisessa mediassa.

New Yorkin poliisi kertoi uutiskanava CNN:lle ottaneensa kiinni kolmetoista naista presidentti Trumpin omistaman hotellin ja Trump Tower -rakennuksen lähettyviltä. Poliisin mukaan syytteitä ei kuitenkaan ole nostettu, eikä poliisi ole vahvistanut kiinniottojen olleen varsinaisia pidätyksiä.

Protestilakkoja yli 50 maassa

Maailmalla on kansainvälisenä naistenpäivänä vietetty myös "päivää ilman naisia". Sen aikana naisia on kehotettu lakkoilemaan töissä tai kotona muistuttaakseen yhteiskuntaa naisten palkallisesta ja palkattomasta työpanoksesta. Kyseessä oli ensimmäinen kansainvälinen naistenpäivän lakkoliike.

Naisjärjestöjen mukaan osallistujia oli ainakin 50 maassa.

Päivän aikana naisia on kehotettu muun muassa ottamaan osaa mielenilmauksiin, tekemään ostoksia vain naisten tai vähemmistöjen omistamissa paikallisliikkeissä sekä jättämään työpaikoilleen poissaoloilmoituksia, joissa kertovat, mihin epäkohtiin haluavat lakkopäivällä kiinnittää huomiota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.