Nasa julkaisi historiallisen kuvan aurinkokunnan laitamilta

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa julkaisi keskiviikkona toistaiseksi tarkimman kuvan Kuiperin vyöhykkeellä sijaitsevasta taivaankappaleesta, jota kutsutaan Ultima Thuleksi.

Noin 6,4 miljardin kilometrin etäisyydellä Maasta Kuiperin vyöhykkeellä sijaitseva Ultima Thule on kaukaisin ihmisen luotaimella tutkima kohde. Tuoreet kuvat on ottanut Nasan New Horizons -avaruusluotain, joka tutki aiemmin Plutoa.

Keskiviikkona julkaistuista kuvista on ilmennyt, että Ultima Thule muodostuu kahdesta eri kappaleesta, jotka ovat historian saatossa liittyneet toisiinsa. Nasan tutkijoiden mukaan kappaleet ovat todennäköisesti muodostuneet pienemmistä kappaleista, kunnes jäljellä on ollut enää kaksi isompaa kohdetta. Ajan saatossa ne ovat ryhtyneet kiertämään toisiaan spiraalimaisesti, kunnes ovat osuneet keskenään yhteen hitaalla nopeudella.

Ultima Thule on kokonaispituudeltaan noin 31 kilometriä pitkä. Suurempi kappale on halkaisijaltaan noin 19 kilometriä, pienempi noin 14 kilometriä. Väriltään kappaleet ovat punertavia.

Tutkijat uskovat, että Ultima Thulen tutkiminen auttaa heitä ymmärtämään paremmin planeettojen syntymekanismeja.

Tarkempia kuvia Ultima Thulesta on odotettavissa talven aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.