Nato ja Pohjois-Makedonia allekirjoittivat liittymispöytäkirjan – jäsenyys toteutuu todennäköisesti ensi vuonna

Pohjois-Makedonian Nato-jäsenyyshanke otti harppauksen keskiviikkona, kun sotilasliitto ja Pohjois-Makedonia allekirjoittivat pöytäkirjan maan liittymisestä Natoon. Lopullisesti jäsenyys toteutuu, kun Naton nykyiset 29 jäsenmaata ovat vahvistaneet sen.

Pohjois-Makedonian ulkoministeri Nikola Dimitrov ja kaikkien nykyisten Nato-maiden edustajat allekirjoittivat pöytäkirjan Naton päämajassa Brysselissä. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi, että kyseessä on historiallinen päivä.

–  Kaikki Nato-liittolaiset ovat allekirjoittaneet liittymispöytäkirjan, mikä tuo lisää turvallisuutta ja hyvinvointia koko alueelle. Odotan päivää, kun Naton päämajan ulkopuolella liehuvat 30 maan liput, Stoltenberg tviittasi.

Pohjois-Makedoniasta odotetaan tulevan Naton täysivaltainen jäsen ensi vuonna.

–  Tänään maailman suurin turvallisuusliitto, Nato, on toivottanut meidät tervetulleeksi. Olemme saavuttaneet maallemme pysyvän vakauden, Pohjois-Makedonian pääministeri Zoran Zaev tviittasi.

Pohjois-Makedonian liittyminen Natoon tuli mahdolliseksi sen jälkeen, kun Kreikka ja Makedonia saivat sovittua lähes 30 vuotta jatkuneen kiistan maan nimestä. Kreikka katsoi, että Makedonia-nimi kuuluu vain Kreikan pohjoiselle maakunnalle.

Naton ja EU:n jäsenenä Kreikka oli tähän asti estänyt pohjoisen naapurimaansa liittymispyrkimykset veto-oikeudellaan.

Nimikiistassa tapahtui läpimurto viime kesänä, kun Zaev ja Kreikan pääministeri Alexis Tsipras saivat neuvoteltua sopimuksen kiistan ratkaisusta. Tiukkojen äänestysten jälkeen sopimus sai myös kummankin maan parlamentin hyväksynnän.

Myös EU:n laajentumisesta vastaava komissaari Johannes Hahn onnitteli keskiviikkona Pohjois-Makedoniaa. Maan matka EU:hun kuitenkin kestää vielä, sillä jäsenyysneuvotteluja ei ole vielä edes aloitettu.