Nato keskeyttää yhteistyön Venäjän kanssa

Sotilasliitto Nato keskeyttää käytännön yhteistyön Venäjän kanssa. Asiasta ovat päättäneet sotilasliiton ulkoministerit kokouksessaan Brysselissä.

Päätös koskee kaikkea siviili- ja sotilasyhteistyötä. Syynä on Krimin liittäminen Venäjään.

Sen sijaan Nato tiivistää yhteistyötään Ukrainan kanssa ja auttaa sitä uudistamaan puolustustaan. Nato aikoo tarjota Ukrainalle muun muassa koulutusapua.

Nato ei vahvista Venäjän joukkojen vetäytymistä Ukrainan rajan läheisyydestä. Ukraina kertoi eilen, että Venäjä on alkanut vähentää joukkojaan rajalta.

Naton pääsihteerin Anders Fogh Rasmussenin mukaan vetäytymisestä ei ole vielä näyttöä. Hänen mukaansa Venäjä on rikkonut Naton kanssa solmitun kumppanuuden periaatteita, minkä vuoksi suhteet eivät voi jatkua entisellään.

Ukrainan parlamentti on hyväksynyt yksimielisesti päätöksen riisua kaikki tavallisten kansalaisten ryhmät aseista. Presidentti Oleksandr Turtshynovin mukaan aseita saavat jatkossa kantaa vain poliisit sekä turvallisuuspalvelun ja kansalliskaartin jäsenet.

Eilen Kiovassa sattui välikohtaus, jossa kansallismielisen Oikea sektori -liikkeen jäsen ampui kolmea ihmistä. Epäilty pidätettiin parin tunnin kuluttua lähellä sijaitsevasta hotellista, jossa Oikea sektori on pitänyt päämajaansa, kertoo Ukrainan sisäministeriö.

Poliisit piirittivät hotellin, ja myöhemmin Oikean sektorin jäsenet poistuivat tukikohdastaan. KyivPost -lehden mukaan poliisi tutki tilat ja löysi sieltä useita aseita.

Äärikansallismielinen Oikea sektori oli tärkeässä osassa Ukrainan edellisen hallinnon syrjäyttäneissä mielenosoituksissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.