Nepalin raunioista löytyi edelleen ihmisiä elossa

Nepalin yönsynkkään tilanteeseen saatiin sunnuntaina yksittäinen valonsäde, kun raunioista löytyi kolme ihmistä elossa kahdeksan päivää maanjäristyksen jälkeen. Ihmiset pelastettiin raunioista Sindhupalchowkin maakunnasta pääkaupunki Kathmandun koillispuolelta.

Todellisena ihmeenä voidaan pitää sitäkin, että 101-vuotias mies oli pelastettu raunioista lauantaina viikko maanjäristyksen jälkeen.

Pohjois-Nepalissa uutiset eivät olleet yhtä hyviä. Lumen ja jään seasta kaivettiin Rasuwassa esiin noin 50 retkeilijän ruumiit. Vainajien joukossa oli useita ulkomaalaisia retkeilijöitä. Alueella sijaitseva Langtangin kylä pyyhkiytyi kokonaan lumivyöryn mukana rinteeltä alas laaksoon.

- Täältä on löytynyt hajanaisia tavaroita kuten laukkuja ja takkeja: kaikki talot lensivät alas vuorenrinnettä. Mitään ei ole jäljellä. En usko, että kukaan on voinut selvitä, sanoi Nepalin retkeilijäyrittäjiä edustava Ganga Sagar Pant.

Syrjäkyliin ei pääse millään

Maanjäristyksen uhriluku kipusi sunnuntaina jo yli 7 000:een. Hallituslähteiden mukaan luku tulee nousemaan vielä paljon, sillä avustustyöntekijät eivät vieläkään ole päässeet kaikkiin syrjäisiin kyliin.

- Vuorten huipuilla on paljon pieniä kyliä. Kyliin ei mene mitään kunnon teitä. Tällaisia alueita on paljon, ja järistyksen keskus oli juuri vuoristoisella alueella. Edes pieninkään helikopteri ei voi laskeutua näihin paikkoihin, koska maanvyörymät ovat tuhonneet kaikki mahdolliset laskeutumispaikat, selvitti YK:n humanitaarisen avun päällikkö Valerie Amos.

Intian ilmavoimien lentäjä Avik Abhijit Bali kertoi uutistoimisto AFP:lle, miten hän joutui jättämään vuorenrinteessä sijaitsevan kylän auttamisen sikseen.

- Yritimme laskeutua 20 minuuttia, mutta se ei onnistunut mitenkään. Kylä oli rinteessä ja kaikki paikat olivat täysin murskaantuneiden talojen ja rojun peitossa, lentäjä selvitti.

YK:n arvion mukaan järistys vaikutti yli kahdeksaan miljoonaan ihmiseen, mikä on runsas neljäsosa Nepalin väestöstä. Tuhoisimman järistyksen jälkeen maata on ravistellut yli 70 jälkijäristystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Nepalin uhriluku lähes 6 700

Nepalilla edessä valtaisa jälleenrakennus, eikä rahaa ole