New York Timesin lähdetiedot: Itsemurhan vankisellissä tehnyttä Epsteiniä ei tarkkailtu asianmukaisesti

Seksuaalirikoksista syytetyn upporikkaan yhdysvaltalaisen liikemiehen Jeffrey Epsteinin kuolema vankisellissä on herättänyt kummastusta ja kysymyksiä. Kuoleman jälkeen on levinnyt myös salaliittoteorioita, joista yhden Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jakoi Twitter-tilillään. Trump on kuulunut Epsteinin lähipiiriin.

Yhdysvaltalaismedia uutisoi eilen, että alaikäisten tyttöjen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seksikaupasta epäilty Epstein oli löydetty aamulla kuolleena vankisellistään, ilmeisesti itsemurhan tehneenä. New York Timesin mukaan Epstein oli hirttäytynyt, mutta kuolemansyyntutkija ei ole vahvistanut asiaa.

Ihmetystä on herättänyt, miten korkean profiilin vanki onnistui ilmeisesti tekemään itsemurhan ollessaan vankeudessa. Epstein oli laitettu aiemmin itsemurhatarkkailuun, koska hänet löydettiin heinäkuun 23. päivänä tajuttomana ja jälkiä kaulassaan. New York Timesin mukaan Epstein oli itsemurhatarkkailussa kuusi päivää, mutta palautettiin sittemmin selliinsä vankilan korkean turvallisuustason osastolle.

New York Timesin lähdetietojen mukaan Epsteiniä ei tarkkailtu vankilassa asianmukaisesti ennen hänen kuolemaansa. Yhden asiasta perillä olevan lähteen mukaan vartijoiden piti käydä 30 minuutin välein katsomassa Epsteiniä tämän vankisellissä, mutta näin ei toimittu yönä, jona Epstein kuoli.

Epstein jätettiin lisäksi selliinsä yksin vain kaksi viikkoa sen jälkeen, kun hän oli päässyt pois itsemurhatarkkailusta, sillä hänen sellitoverinsa siirrettiin muualle, kaksi viranomaislähdettä kertoo.

Päätös ei ole vankilan normaalien toimintatapojen mukainen.

Tutkinta aloitettiin pikaisesti

Yhdysvaltain hallinto ja liittovaltion poliisi FBI aloittivat tutkinnan pikaisesti, kun niin poliitikot, lainvalvontaviranomaiset kuin Epsteinin väitetyt uhrit osoittivat järkytyksensä siitä, että Epstein kykeni tekemään itsemurhan ollessaan vangittuna.

Oikeudenkäyntiprosessin etenemistä odottavat syytetyt sijoitetaan usein New Yorkissa sijaitsevaan Metropolitan Correctional Center -vankilaan, jota pidetään yhtenä tiukimmin vartioiduista rangaistuslaitoksista Yhdysvalloissa. Esimerkiksi pahamaineinen huumeparoni Joaquin "El Chapo" Guzman oli vankina kyseisessä rakennuksessa yli kaksi vuotta.

Presidentti Trumpin lisäksi seurapiireissä tunnetun Epsteinin lähipiiriin kuuluivat muun muassa Britannian prinssi Andrew ja Yhdysvaltojen entinen presidentti Bill Clinton. Kaikki ovat kiistäneet tienneensä mitään rikoksista, joista Epsteiniä syytetään.

Trump jakoi Twitterissä lauantaina tviitin, jossa Clintonin vihjattiin liittyvän Epsteinin kuolemaan. Tviitissä ei annettu minkäänlaisia todisteita siitä, että Clinton liittyisi asiaan.

–  Jeffery Epsteinillä oli tietoa Bill Clintonista ja nyt hän on kuollut, Trumpin jakamassa tviitissä kirjoitetaan.

Clintonin tiedottaja Angel Urena tyrmäsi Trumpin jakaman tviitin.

–  Naurettavaa, eikä tietenkään totta – ja Donald Trump tietää sen, Urena tviittasi.

BBC kertoo New Yorkin pormestarin, demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Bill de Blasion vaatineen tapauksen läpikotaista tutkintaa ja kutsuneen tapahtunutta "aivan liian sopivaksi".

–  Moni meistä haluaa tietää, mitä hän (Epstein) tiesi? Kuinka moni miljonääri ja miljardööri oli osallisena niissä laittomissa toimissa, joihin hän oli sekaantunut? BBC kertoo de Blasion sanoneen toimittajille.

–  No, se tieto ei kuollut Jeffrey Epsteinin mukana. Asiaa pitää tutkia, de Blasio lisäsi.

Yhdysvaltojen oikeusministeri Bill Barr sanoi olevansa tyrmistynyt tapauksesta ja ohjeisti ministeriön tutkijaa selvittämään Epsteinin kuolemaan liittyviä olosuhteita.

–  Epsteinin kuolema herättää vakavia kysymyksiä, joihin pitää saada vastaukset, Barr sanoi.

–  Me tarvitsemme vastauksia. Ja paljon, tviittasi puolestaan demokraattien kongressiedustaja Alexandria Ocasio-Cortez.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Media: Seksuaalirikoksista syytetty amerikkalaisliikemies Jeffrey Epstein on kuollut