Nobelin rauhanpalkinnon saaja julkistetaan puoliltapäivin Oslossa – Greta Thunberg vahvin ehdokas ennakkoveikkauksissa

Nobelin rauhanpalkinnon saaja julkistetaan tänään Oslossa. Ennakkoveikkauksissa vahvimpana ehdokkaana on pidetty ruotsalaista nuorta ilmastoaktivistia Greta Thunbergia.

Norjan parlamentin Nobel-komitea paljastaa palkittavan tai palkittavien nimet kello 12 Suomen aikaa.

Viime vuonna rauhanpalkinnon saivat seksuaalista väkivaltaa sodassa vastaan kampanjoineet kongolainen lääkäri Denis Mukwege ja Irakin jesidivähemmistöön kuuluva ihmisoikeusaktivisti Nadia Murad.

Jos valinta osuisi 16-vuotiaaseen Thunbergiin, hänestä tulisi kaikkien aikojen nuorin rauhanpalkinnon saaja. Lasten ja tyttöjen koulunkäynnin puolesta kampanjoinut pakistanilainen Malala Yousafzai oli 17-vuotias saadessaan palkinnon vuonna 2014.

Thunberg on vedonlyöjien suosikki. Jotkut asiantuntijat ovat hänen suhteensa epäileviä, koska Thunberg on vielä niin nuori eikä ilmastotyö ole suoraan Alfred Nobelin testamentin palkintoperusteissa kuvaillun kaltaista rauhantyötä.

Viisijäseninen Nobel-komitea kertoo saaneensa palkittavista kaikkiaan 301 ehdotusta, mutta perinteisesti se ei julkista ehdotettujen nimiä.

Sittenkin jokin järjestö?

Muita vedonlyöjien suosikkeja ovat muun muassa Eritrean kanssa rauhan tehnyt Etiopian pääministeri Abiy Ahmed sekä Christchurchin terrori-iskun jälkeen vakuuttavasti esiintynyt Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern.

Rauhanpalkinto voidaan myöntää myös järjestölle. Veikkauksissa ovat olleet muun muassa Toimittajat ilman rajoja, Arktinen neuvosto, johon Suomikin kuuluu, tai esimerkiksi jokin siirtolaisia Välimerellä auttavista järjestöistä.

Rauhanpalkinnon arvo on yhdeksän miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 825  000 euroa. Palkinto luovutetaan 10. joulukuuta pidettävässä seremoniassa.

Tämän vuoden Nobel-palkinnoista on rauhanpalkinnon jälkeen jakamatta enää taloustiede. Palkinnon saaja julkistetaan Tukholmassa maanantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.