Nobelin rauhanpalkinnon saanut kampanja tuomitsee Trumpin päätöksen olla vahvistamatta Iranin ydinsopimusta

Nobelin rauhanpalkinnon saanut kansainvälinen ydinaseiden vastainen kampanja ICAN on tuominnut Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätöksen olla enää vahvistamatta Iranin ydinsopimusta.

Tiedotteessaan ICAN sanoo muun muassa, että Trumpin päätös tekee ydinaseiden suitsemiseen pyrkivien sopimuksien tekemisen vaikeammaksi ja että päätös lisää ydinaseiden käytön riskiä maailmanlaajuisesti.

Vuonna 2015 solmitun Iranin ydinsopimuksen tarkoituksena on rajoittaa maan ydinohjelmaa. Trump ilmoitti eilen, ettei hän enää vahvista sopimusta. Hän ei kuitenkaan irtisanonut sitä, mutta sanoi, että se voidaan irtisanoa milloin tahansa.

Kongressi sai 60 päivää aikaa päättää, otetaanko Iranin vastaiset talouspakotteet jälleen käyttöön. Pakotteiden käyttöönotto merkitsisi ydinsopimuksesta irtautumista.

Iranin ja Yhdysvaltain lisäksi sopimuksessa ovat mukana Britannia, Ranska, Saksa, Venäjä, Kiina ja EU.

 

Trumpin mukaan Iran rikkonut useasti sopimusta

 

Trump väitti Iranin rikkoneen useasti ydinsopimusta, vaikka esimerkiksi Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA, Yhdysvaltain eurooppalaiset liittolaiset ja jopa hänen oma hallituksensa ovat sanoneen Iranin noudattaneen sopimusta.

Trump myös syytti Irania terrorismin rahoituksesta ja sanoi torjuvansa Iranin hallinnon "kaikki polut kohti ydinasetta". Nykyistä ydinsopimusta Trump luonnehti liian väljäksi.

–  Iran levittää kuolemaa, tuhoa ja kaaosta, Trump sanoi BBC:n mukaan.

 

Mogherini tiukasti sopimuksen takana

 

EU:n ulkoministeri Federica Mogherini sanoi ydinsopimuksen toimivan ja toteutuvan. Hän sanoi EU pysyvän sopimuksessa ja odottavansa myös muiden pysyvän siinä. Iranin presidentti Hasan Ruhani puolestaan sanoi Trumpin puheen osoittavan, että Yhdysvallat on Iranin kansaa vastaan.

Kannatusta Trump sai Israelista ja Saudi-Arabiasta.