Norjan moskeija-ampumisesta epäilty saamassa terrorismisyytteen – epäillyllä lehtitietojen mukaan miljoonaomaisuus

Norjan lauantaisesta moskeija-ampumisesta epäilty parikymppinen mies on saamassa syytteen myös terrorismista. Norjan poliisi on tänään vahvistanut uuden rikosnimikkeen.

Tähän mennessä epäiltyä on syytetty murhasta ja murhan yrityksestä. Epäilty on kiistänyt syytteet.

Miestä esitetään tänään vangittavaksi. Mediatietojen mukaan poliisi vaatii neljän viikon tutkintavankeutta.

Moskeijaan Bärumissa tehdyssä iskussa loukkaantui yksi ihminen, joka otti epäillyltä aseet pois. Iskun aikaan moskeijassa oli paikalla kolme ihmistä.

Poliisi on kertonut, että moskeijassa ammuttiin useita kertoja ja paikalta löytyi kaksi asetta. Poliisi ei ole paljastanut aseen tyyppiä.

Lisäksi miehen epäillään tappaneen siskopuolensa, joka löytyi kuolleena lauantaina. Norjalaisen VG-lehden mukaan poliisin valmiusjoukot ja pommiryhmä olivat rynnineet epäillyn asuntoon moskeijaiskun jälkeen, ja ruumis löytyi rynnäkön yhteydessä. Paikallismedia on kertonut, että siskopuoli oli kiinalaistaustainen ja epäillyn isän kumppanin adoptoima.

Poliisi oli jo tarkkaillut epäiltyä

Sunnuntaina poliisi kertoi seuranneensa epäillyn toimintaa netissä jo jonkin aikaa. Mahdollista hyökkäystä ei kuitenkaan osattu odottaa näin pian. Poliisin mukaan kartoituksessa oli selvinnyt, että epäillyllä oli äärioikeistolaisia ja maahanmuuttovastaisia ajatuksia. Lisäksi hän oli ylistänyt esimerkiksi Uuden-Seelannin Christchurchissa maaliskuussa moskeijaan tehtyä iskua sekä aiemmin tässä kuussa tapahtunutta ampumista El Pasossa Yhdysvalloissa. Mikään ei ainakaan tähän asti ole viitannut siihen, että epäilty olisi tehnyt yhteistyötä joidenkuiden muiden kanssa.

Norjalaisen Dagbladetin selvityksen mukaan epäilty omisti kiinteistöjä miljoonien Norjan kruunujen arvosta, ja lisäksi tällä oli miljoonien kruunujen omaisuus.

Poliisi on myös kertonut, että virkavallan lähdössä iskupaikalle oli viive. Hätänumeroon soittanut puhui norjaa heikosti, eikä poliisi ymmärtänyt tilanteen vakavuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.