Obama vetosi Obamacaren puolesta: Lainsäätäjillä pitää olla rohkeutta taistella heikko-osaisten puolesta

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama rohkaisee kongressin jäseniä vastustamaan Obamacaren kumoamista, kertoo CNN.

Obama puhui Bostonissa, jossa hän piti puheen ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi Obamacaren korvaamisen uudella järjestelmällä.

Obama toivoi, että lainsäätäjillä olisi rohkeutta taistella haavoittuvaisten, sairaiden ja heikko-osaisten puolesta.

– Rohkeus ei aina tarkoita toimimista poliittisesti hyväksyttävällä tavalla vaan sitä, että toimii niin kuin kokee sydämessään oikeaksi, Obama sanoi.

USA:n edustajainhuone hyväksyi viime viikon torstaina Obamacaren korvaamisen uudella järjestelmällä äänin 217–213. Äänet jakaantuivat suunnilleen niin, että republikaanit puolsivat korvaamista ja demokraatit vastustivat sitä. Asia siirtyy vielä senaatin käsiteltäväksi.

Vaikka Obama ei puheessaan viitannut suoraan viime viikkoiseen äänestykseen, hän painotti sairausvakuutuksen merkitystä kaikille amerikkalaisille. Obamacare tuli voimaan vuonna 2010, minkä jälkeen noin 20 miljoonaa amerikkalaista on saanut sairausvakuutuksen. Laki pienensi vakuutuksettomien amerikkalaisten osuuden historiallisen alhaiseksi.

Vaikka edustajainhuone hyväksyi Obamacaren korvaamisen, ei Obamacaren kumoaminen ole vielä varmaa. Senaatissa republikaaneilla on niukka enemmistö, mutta osa senaatin republikaaneista on ilmoittanut epäilevänsä Obamacaren kumoamista. Republikaanisenaattorit ovat keskimäärin vähemmän konservatiivisia kuin edustajainhuoneessa.

 

Uutista päivitetty 8.5. kello 8:27.