Olosuhteet "täydelliset" lähipäivinä Thaimaan luolapoikien pelastamiseksi

Thaimaassa luolastoon jumiin jääneet pojat saivat lauantaina toivoa pelastumisesta. Olosuhteet ryhmän saamiseksi ulos ovat lähipäivinä "täydelliset" ennen kuin uusien sateiden odotetaan alkavan, kertoi pelastustöitä johtava kuvernööri Narongsak Osottanakorn lauantaina.

Jos pelastusyritys kuitenkin viivästyy, poikia saattaa uhata luolan hiilidioksidipitoisuuden nousu.

Painetta pelastusoperaatioon on tuonut myös se, että ryhmän luolan ilman happipitoisuus alkoi vähentyä uhkaavasti. Pelastajat kuitenkin onnistuivat vetämään poikien luolaan yhteyden, jota myöten heille pumpataan ilmaa. Luolaan on myös toimitettu ylimääräisiä happipulloja.

Valmentajaa syytetty ja kiitetty 

Loukkoon jääneiden auttamiseksi alkoi lauantaina yllättäväksi luonnehdittu hanke: luolaston yllä olevaan vuorenkylkeen porataan yli sata reikää.

Jotkut rei'istä ovat jopa 400 metriä syviä. Pakotien luomiseksi ei kuitenkaan ollut lauantaina osuttu siihen luolaan jossa pojat ovat.

– Poraajilla ei ole teknologiaa, jolla pystyttäisiin tarkasti paikantamaan, missä pojat ovat. Arviomme mukaan he ovat 600 metrin syvyydessä, kuvernööri lisäsi.

Uudenlaista pelastustapaa päätettiin kokeilla siltä varalta, että vesi tulvii myös jalkapallojoukkueen poikien pakopaikkaan, eikä heitä saada tuotua turvaan sukeltamalla veden alle jääneiden käytävien kautta.

Poikien jalkapallovalmentaja on esittänyt anteeksipyynnön näiden vanhemmille. Luolassa poikien kanssa jumissa oleva valmentaja lähetti anteeksipyyntönsä lapulla, jonka sukeltaja kuljetti ulos luolasta perjantaina.

– Kaikille vanhemmille, lapset voivat edelleen hyvin. Lupaan pitää heistä erittäin hyvää huolta, valmentaja sanoi Thaimaan laivaston julkaisemassa viestissä.

25-vuotiasta valmentajaa on sekä kiitelty että arvosteltu sosiaalisessa mediassa. Jotkut ovat kritisoineet valmentajaa siitä, että hän suostui viemään pojat luolaan monsuunikaudella. Kiitosta hän on puolestaan saanut siitä, että hän auttoi lapsia selviytymään pimeässä luolassa yhdeksän päivän ajan ennen kuin heidät löydettiin.

Pitkä sukellus 

Chiang Rain maakunnan kuvernööri Osottanakorn kertoi eilen, että luolassa olevat pojat ovat jo oppineet sukeltamista. Pelastussuunnitelmaa piti hänen mukaansa kuitenkin vielä testata.

Paitsi hyvissä olosuhteissa, pelastusoperaatio aloitettaneen myös silloin, jos sateet taas yltyvät ja tilanne näyttää heikkenevän.

Pojat ovat varsin kaukana luolan suulta. Edestakainen matka onkaloon, jossa pojat ovat loukussa, kestää huippusukeltajiltakin jopa 11 tuntia.
12 poikaa ja heidän valmentajansa ovat olleet loukussa Tham Luangin luolastossa jo kaksi viikkoa.

Jalkapallojoukkue on ollut loukussa jo yli kaksi viikkoa – katso aikajanalta miten poikien ja pelastajien päivät etenivät

Yli 100 reikää porataan vuorenkylkeen Thaimaan luolapoikien auttamiseksi – Luolaan pumpataan ilmaa

Sukeltaja kuoli toimittaessaan happipulloja luolaan vangiksi jääneille pojille

Suomalaissukeltaja sukeltaa tänään luolastoon, johon thaimaalaispojat ovat jääneet loukkuun – "Pitkä matka"

Luolaan jääneet thaimaalaispojat vakuuttavat uudella videolla olevansa terveitä

Thaimaassa puntaroidaan vaihtoehtoja luolassa olevien poikien pelastamiseksi – taistelu aikaa ja säätä vastaan

Thaimaassa luolassa oleville pojille toimitetaan ruokaa kuukausien tarpeisiin

Yli viikon luolassa loukossa olleet pojat löytyneet elossa Thaimaassa

Sukeltajat pääsivät syvemmälle Thaimaan tulvaluolaan – toivo poikien löytymisestä elää

Luolaan jääneiden etsinnät jatkuvat Thaimaassa – amerikkalais- ja brittiasiantuntijoita apuna