Litran tuoppi maksaa Oktoberfestillä kymmenen euroa – "Tämä on aika, jolloin paikalliset lähtevät pois"

Huvipuistolaite lennättää ihmisiä rakettina ilmaan Münchenin Oktoberfestivaaleilla. Kaukaa katsottuna suuren olutjuhlan tapahtumapaikka näyttää kuin elämyspuistolta. Oluttelttojen vieressä on huvipuistolaitteita maailmanpyörästä vuoristorataan.

Saksan Münchenissä vedettiin lauantaina nahkahousut jalkaan ja dirndl-mekot päälle Oktoberfestin kunniaksi. Kaupunki täyttyy kahdeksi viikoksi olutta janoavista vierailijoista, joita ruuhkaisimpina päivinä odotetaan jopa 600 000.

Tapahtumanjärjestäjä markkinoi, että ”nestemäistä kultaa” juodaan tänäkin vuonna noin kuusi miljoonaa litraa.

– Tämä on aika, jolloin paikalliset lähtevät pois, jos vain mahdollista, eräs kaupunkilainen tiivistää.

Yrittäjille alkava kaksiviikkoinen on kuitenkin kulta-aikaa.

Baijerin pääkaupungin keskustassa vaatekaupat pullistelevat perinteisiä juhla-asuja. Naisille syvään uurrettuja hameita puhvihihoin. Miehille nahkahousuja henkseleillä tai ilman.

Pop up -liikkeessä päivystävä Aman Singh kertoo, että tänä vuonna miesten muotia ovat kuluneen näköiset vintage-nahkahousut valkoisen paidan kanssa. Naisilla ei hänen mukaansa erityistä trendiä ole. Tärkeintä on, että asu istuu hyvin.

– Baijerilaiset teettävät asuja myös mittatilauksena, mikä voi maksaa 500–600 euroa, Singh kertoo.

 

Litran tuoppi kallistuu

 

Paikallislehti Münchner Merkur kiinnittää huomiota oluen kohoavaan hintaan. Litran tuopin kerrotaan maksavan noin kymmenen euroa.

Tämä on 185. kerta, kun Baijerissa kallistellaan tuoppeja. Ensimmäisiä olutjuhlia vietettiin vuonna 1810, jolloin koolla oltiin Baijerin kruununprinssi Ludwigin ja prinsessa Theresen häitä varten.

Parempien säiden toivossa tapahtuma on sittemmin siirretty alkamaan jo syyskuussa.

Viime vuosina Oktoberfest on ollut otsikoissa seksuaalirikoksista ja häirinnästä, minkä takia tapahtuman sivuilla annetaan ohjeita, miten pysyä turvassa. Naisia varoitetaan myös tyrmäystipoista, koska tapauksia on todettu heidän mukaansa vuosittain.