Opioidikriisi laski amerikkalaisten eliniän odotetta jo toisena vuonna peräkkäin

Tyräleikkaus voi kuulostaa harmittomalta, mutta Mark Jonesille siitä oli yllättävän lyhyt matka työttömyyteen, asunnottomuuteen ja vankilaan. Opioidikipulääkkeet aiheuttivat nopeasti riippuvuuden, joka alkoi hallita 34-vuotiaan Jonesin elämää.

– Minut pumpattiin täyteen opioideja kyselemättä mitään taustastani tai perheeni päihdehistoriasta, Yhdysvaltojen New Hampshiressa asuva Jones kertoo.

Päihdeongelmat olivat Jonesin perheessä yleisiä. Lääkkeistä tuli kuitenkin hyvä olo, ja Jones uusi reseptiä niin pitkään kuin pystyi.

Kukaan ei kehottanut häntä pienentämään annostusta vähän kerrallaan vieroitusoireiden välttämiseksi. Eräänä päivänä reseptiä ei enää uusittukaan.

– Huomasin töissä tuntevani oloni todella sairaaksi. Työkaveri tiesi kertoa, että olet kaman tarpeessa, ja neuvoi, miten saisin ostettua lisää kipulääkkeitä kadulta.

Lääkkeet olivat kuitenkin katukaupassa kalliita. Heroiinia sai paljon halvemmalla.

Jones järkeili, ettei kannattanut maksaa kahtasataa pillereistä, kun viidenkympin heroiiniannos ajoi saman asian.

Eräänä aamuna vieroitusoireet estivät lähtemästä töihin. Työpaikka meni alta, ja Jones alkoi myydä huumeita kavereilleen rahoittaakseen omat annoksensa. Ennen pitkää hän istui kaltereiden takana.

 

Eniten opioideja maailmassa

 

Jonesin tarina on hyvin tavallinen Yhdysvalloissa, jossa eliniän odote on laskenut jo toista vuotta peräkkäin opioidiyliannostusten vuoksi. YK:n tilastojen mukaan opioideja käytetään Yhdysvalloissa selvästi enemmän kuin missään muussa maassa.

Kivun tehokasta lääkitsemistä pidetään niin tärkeänä, että lääkäreillä on ollut tapana kirjoittaa runsain mitoin opioidikipulääkereseptejä, kertoo päihdetutkija Lisa Marsh Dartmouthin yliopistosta New Hampshiresta.

– Opioideja määrätään usein myös pitkäaikaisiin kipuihin huolimatta siitä, että ne aiheuttavat riippuvuutta. Pitkäaikaisessa käytössä opioideille kehittyy myös toleranssia, mikä tarkoittaa, että potilas tarvitsee aina vain suuremman annoksen saadakseen toivotun vaikutuksen.

Moni päätyy Jonesin lailla korvaamaan lääkkeet ennen pitkää halvemmalla heroiinilla tai vielä heroiiniakin vahvemmalla fentanyylillä, joita on Yhdysvalloissa helposti saatavilla. Kun elimistö huutaa aina vain vahvempaa ainetta, yliannostuksen vaara on suuri.

 

Mahdollisimman vahvaa ainetta

 

Marsh on ollut tekemässä tutkimusta, jossa on haastateltu opioidien käyttäjiä. Haastateltavat kertoivat pyrkivänsä ostamaan niin vahvaa huumetta kuin mahdollista ja etsivänsä siksi käsiinsä erityisesti sellaisia huume-eriä, joiden olivat kuulleet aiheuttavan yliannostuksia.

– Kyse ei ole siitä, että he haluaisivat kuolla. Heidän tavoitteensa on päihtyä niin paljon kuin mahdollista, päästä aivan yliannostuksen rajalle, Marsh selittää.

Yliannostukseen kuolee Yhdysvalloissa enemmän ihmisiä kuin liikenneonnettomuuksissa tai aseellisen väkivallan vuoksi.

Jones säästyi yliannostuskuolemalta, mutta hänen äitinsä ei ollut yhtä onnekas.

Äidin kuolemasta fentanyylin yliannostukseen tuli jouluna kuluneeksi kaksi vuotta. Jones itse juhli joulun alla ensimmäistä vuottaan selvin päin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Beirutin mielenosoituksissa vannotaan kostoa – yksi poliisi kuollut, useiden ministeriöiden tiloihin tunkeuduttu, kymmeniä ihmisiä viety sairaalaan

Suomalaisasiantuntijat saapuivat sirpaleiseen Beirutiin, jossa levottomuudet ja koronavirus vaikeuttavat avustustyötä

Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen

Intian onnettomuuskoneesta vuosi polttoainetta – "On ihme, ettei kone syttynyt tuleen"

Kiinassa pohditaan, miten Hongkongiin syntyvä valtatyhjiö täytetään – vaalien siirtoa vuodella on perusteltu koronaviruspandemialla, mutta se ei välttämättä ole oikea tai ainakaan ainoa syy

Libanonin pääministeri aikoo ehdottaa parlamenttivaalien aikaistamista –  yksi poliisi kuollut Beirutin mielenosoituksissa

Mauritius julisti hätätilan uhkaavan ympäristökatastrofin vuoksi – karille ajaneesta laivasta vuotaa tonneittain öljyä mereen, Ranska lähettää apua

Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, arvioi Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen – Venäjä taas on ottanut tähtäimeensä demokraattien Bidenin

Matkustajakone suistui kiitotieltä ja katkesi kahtia Intiassa – ainakin 17 kuollut, kymmeniä loukkaantunut

Yhdysvallat asettaa pakotteita Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamille –  katsoo Lamin heikentäneen Hongkongin autonomiaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.