Oppositio yritti puskea avustuksia Venezuelan puolelle, hallinto vastasi kyynelkaasulla

Tunnelma kiristyi ja otteet kovenivat Venezuelan Kolumbian-vastaisella rajalla lauantaina, kun oppositio yritti toimittaa avustuskuljetuksia maahan. Väliaikaiseksi presidentiksi julistautunut oppositiojohtaja Juan Guaido ehti jo julistaa Twitter-tilillään ensimmäisten kuljetusten saapuneen Venezuelan puolelle, mutta muun muassa uutistoimisto AFP:n toimittajien mukaan kuorma-autot olivat vielä illalla Suomen aikaa jumissa rajalla.

Jo aiemmin päivällä Venezuelan kansalliskaarti käytti kyynelkaasua ja ampui kumiluodeilla mielenosoittajia hajottaakseen väkijoukon Kolumbian ja Venezuelan rajalla. Osa mielenosoittajista vastasi heittelemällä kivillä kansalliskaartilaisia.

Kovat otteet jatkuivat, kun oppositio yritti purkaa avustuskuormaa Venezuelan puolelle. Vapaaehtoisten lisäksi paikalliset alkuperäiskansojen ryhmät ja joukko katolisia pappeja vetosi armeijaan, jotta se päästäisi avustuskuljetukset läpi.

Päivän mittaan toistakymmentä kansalliskaartin jäsentä loikkasi Kolumbian puolelle ja ilmoitti vaihtavansa opposition riveihin. Kokonaisia yksiköitä ei kuitenkaan livennyt armeijan riveistä.

Avustuskuormien saaminen Venezuelan puolelle on oppositiolle tärkeää, jotta se näyttäisi voimakkaalta ja sen momentum säilyisi, arvioi vanhempi tutkija Mikael Wigell Ulkopoliittisesta instituutista.

–  On tärkeää näyttää myös armeijalle, että oppositio vielä voittaa, Wigell sanoo.

Hänen mukaansa samalla on silti syytä muistaa, että lauantain tapahtumat tuskin ratkaisivat mitään, sillä esimerkiksi Yhdysvaltojen asettamat talouspakotteet purevat vasta viiveellä.

Kunnia avustuksista tulisi oppositiolle

Vaikka oman kansansa näännyttäminen kuulostaa äkkiseltään järjettömältä, Madurolla on Wigellin mukaan kolme perustetta kieltää avustusten saapuminen maahan naapurimaista.

Ensinnäkin Maduro on koko ajan pyrkinyt pitämään vihasuhdetta Yhdysvaltoihin, ja avustusten vastaanottaminen sieltä rikkoisi hänen tarinansa. Toiseksi avustuskuljetukset ovat opposition järjestämiä, ja kiitokset niistä sataisivat opposition laariin.

Lisäksi Maduro haluaa pitää kontrollin kaikesta omissa käsissään. Kun resurssit kulkevat hänen kauttaan, hän voi käyttää niitä alaistensa palkitsemiseen poliittisin perustein.

–  Tämä kaikki on poliittista peliä. Oppositio puolestaan pyrkii vetoamaan myös sotilaiden perheisiin, jotka hekin tarvitsevat avustuksia, Wigell sanoo.

Caracasissa jälleen mielenosoituksia

Myös muualla Venezuelan rajojen ulkopuolella odotti avustuskuljetuksia, ja tilanne rajoilla kiristyi.

Paikallisen ihmisoikeusjärjestön mukaan Venezuelan armeija ampui perjantaina kuoliaaksi 2 ihmistä ja haavoitti 15:tä Brasilian vastaisella rajalla. Yhteenotto alkoi, kun sotilaat olivat torjumassa avustustarvikkeiden pääsyä maahan ja mielenosoittajat yrittivät estää rajan sulkemisen.

Muun muassa Valkoinen talo tuomitsi Venezuelan armeijan voimankäytön Brasilian vastaisella rajalla. Maduro määräsi Brasilian vastaisen rajan suljettavaksi torstaina.

Lauantaina sekä oppositio että hallinto järjestivät jälleen mielenosoitukset pääkaupunki Caracasissa. Kumpaankin osallistui tuhansia ihmisiä.

Lähteet: AFP, BBC, Guardian