Oppositiopoliitikko Navalnyi vankilaan 30 päiväksi – pidätettyjä 1 500

Venäjällä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi joutuu 30 päiväksi vankilaan. Navalnyi sai tuomion protestien järjestämisestä. Uutistoimisto Tassin mukaan Navalnyi on oikeuden mukaan rikkonut toistuvasti lakeja mielenosoituksien järjestämisestä.

Navalnyin puolustus ilmoitti valittavansa tuomiosta, kertovat venäläismediat.

– Aleksei sanoi minulle itse, että odotti kahtakymmentä, ei kolmeakymmentä päivää. Hän on pahoillaan, koska joutuu olemaan pidätettynä kuukauden eikä pääse näkemään Depeche Moden konserttia, mutta sen sijaan hän aikoo lukea paljon kirjoja, sanoi Navalnyin lakimies Vadim Kobzev uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Navalnyin puolustuksen mukaan tuomioistuin rikkoi Navalnyin oikeuksia, koska paikalle ei kutsuttu raportin laatineita poliiseja eikä puolustukselle annettu riittävästi aikaa tutustua materiaaleihin.

 

Pidätettiin kotiovella

 

Protestien sarjan koolle kutsunut Navalnyi pidätettiin eilen ennen Moskovan mielenosoituksia. Navalnyi pidätettiin kotoaan, Navalnyin vaimo kertoi Twitterissä.

– Hei. Tässä on Julia Navalnaja. Aleksei on pidätetty rappukäytävässä, hän kirjoitti noin 40 minuuttia ennen mielenosoituksen alkua eilen.

Hän julkaisi myös kuvan, jossa Navalnyita viedään poliisiautoon.

Tuhannet Navalnyin kannattajat osoittivat mieltään korruptiota vastaan eri puolilla Venäjää. Mielenosoituksissa on kansalaisjärjestöjen mukaan pidätetty yli 1 500 ihmistä. OVD Info -sivuston mukaan yli 800 mielenosoittajaa pidätettiin Moskovassa ja noin 600 Pietarissa.

Mellakkapoliisin on kerrottu käyttäneen muun muassa pamppua Moskovan mielenosoituksissa.

Protestit olivat jatkoa maaliskuun loppupuolella järjestetyille mielenosoituksille, jotka keräsivät osanottajia ympäri Venäjän.

EU-parlamentin puhemies Antonio Tajani ilmaisi huolensa Navalnyin pidätyksen jälkeen. Myös Amnesty International on tuominnut mielenosoittajien pidätykset ja heihin kohdistuneen väkivallan.

Putinin tiedottaja: Moskovan provokaatio aiheutti vaaran kansalaisille