Oregon ei saanut estettyä liittovaltion joukkojen toimintaa Portlandissa – oikeus ei puoltanut kieltomääräystä

Yhdysvalloissa Oregonin osavaltio on epäonnistunut pyrkimyksessään estää liittovaltion joukkojen toiminta mielenosoituksissa Portlandissa. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Bloomberg.

Liittovaltion joukkojen on kerrottu ajaneen tunnuksettomilla autoilla ja ottaneen mielenosoittajia kiinni ilman selityksiä. Osavaltio haki oikeudelta väliaikaista lähestymiskieltoa, jotta tunnukseton toiminta loppuisi.

Piirioikeuden tuomari linjasi perjantaina paikallista aikaa, että osavaltion perusteet asiassa olivat riittämättömiä.

Torstaina toinen tuomioistuin kielsi liittovaltion joukkoja pidättämästä tai uhkaamasta toimittajia ja ihmisoikeusjärjestöjen tarkkailijoita mielenosoituksissa. Toistakymmentä toimittajaa ja tarkkailijaa on kertonut, että heitä on ammuttu esimerkiksi kyynelkaasulla, vaikka heidän työtehtävästään kertovat tunnukset ovat olleet näkyvästi esillä, Bloomberg kertoo.

Meneillään on vielä ainakin yksi liittovaltion joukkojen toimintaan liittyvä oikeusjuttu. Kansalaisoikeusjärjestö ACLU on haastanut oikeuteen sekä liittovaltion että Portlandin kaupungin. Kyse on vapaaehtoisten ensiavun tarjoajien kohtelusta mielenosoituksissa.

FBI: Emme valvo ideologioita

Portlandissa mielenosoitukset ovat jatkuneet lähes yhtäjaksoisesti toukokuun lopulta asti. Alun perin rasismin ja poliisiväkivallan vastaiset mielenosoitukset alkoivat sen jälkeen kun mustaihoinen George Floyd kuoli Minneapolisissa poliisin käsissä pidätystilanteessa.

Liittovaltion joukkojen läsnäolo on herättänyt Portlandissa laajaa vastustusta. Presidentti Donald Trump on puoltanut pontevasti joukkojen läsnäoloa. Trump on esimerkiksi pyrkinyt luomaan mielenosoittajista kuvaa radikaalina vasemmistona, joka yrittää tuhota Yhdysvallat.

Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI puolusti liittovaltion joukkojen toimintaa lausunnossa perjantaina paikallista aikaa. Sen mukaan joukot "eivät valvo ideologioita" vaan keskittyvät ainoastaan yksilöiden väkivaltaiseen ja lakia rikkovaan toimintaan, kertoo muun muassa Washington Post.

Lehden mukaan 18 Portlandissa tällä viikolla pidätettyä ihmistä on saamassa rikossyytteitä. Niissä on kyse esimerkiksi tuhopoltosta, omaisuuden vahingoittamisesta ja virkamiehen kimppuun hyökkäämisestä. Kaikki syytteitä saaneet on pidätyksen jälkeen vapautettu odottamaan oikeudenkäyntiä.

Portlandin poliisin toimintaa valvova lautakunta puolestaan on saanut eteensä jo lähes 80 valitusta, jotka liittyvät pääosin poliisin liialliseen voimankäyttöön, lehti kertoo.

Lautakunnan puheenjohtajan Ross Caldwellin mukaan valituksista voi päätellä, että poliisin voimankäytössä oli ongelmia jo pitkään ennen liittovaltion joukkojen saapumista kaupunkiin. Joukkojen käyttämä kyynelkaasu ja kumiluodit ovat hänen mukaansa kuitenkin pahentaneet tilannetta.

Yhdysvalloissa on käynnissä useita selvityksiä liittovaltion joukkojen voimankäytöstä Portlandissa ja maan pääkaupungissa Washingtonissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Beirutissa mielenosoittajat tunkeutuneet useisiin ministeriöihin – yksi poliisi kuollut mielenosoituksissa

Suomalaisasiantuntijat saapuivat sirpaleiseen Beirutiin, jossa levottomuudet ja koronavirus vaikeuttavat avustustyötä

Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen

Intian onnettomuuskoneesta vuosi polttoainetta – "On ihme, ettei kone syttynyt tuleen"

Kiinassa pohditaan, miten Hongkongiin syntyvä valtatyhjiö täytetään – vaalien siirtoa vuodella on perusteltu koronaviruspandemialla, mutta se ei välttämättä ole oikea tai ainakaan ainoa syy

Libanonin pääministeri aikoo ehdottaa parlamenttivaalien aikaistamista –  yksi poliisi kuollut Beirutin mielenosoituksissa

Mauritius julisti hätätilan uhkaavan ympäristökatastrofin vuoksi – karille ajaneesta laivasta vuotaa tonneittain öljyä mereen, Ranska lähettää apua

Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, arvioi Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen – Venäjä taas on ottanut tähtäimeensä demokraattien Bidenin

Matkustajakone suistui kiitotieltä ja katkesi kahtia Intiassa – ainakin 17 kuollut, kymmeniä loukkaantunut

Yhdysvallat asettaa pakotteita Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamille –  katsoo Lamin heikentäneen Hongkongin autonomiaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.