Aurinkokunnassamme etenee outo kohde: tutkijat pohtivat vieraan sivilisaation mahdollisuutta

Todisteita Maan ulkopuolisista sivilisaatioista etsivä Breakthrough Listen -projekti on ottanut tarkkailunsa alle aurinkokunnassamme kiitävän sikarin muotoisen kohteen.

Oumuamuaksi nimetty kohde havaittiin syksyllä. Se on mielletty asteroidiksi, mutta sen erikoisuuksien vuoksi tutkijat haluavat varmistua, ettei kyseessä ole vieraan sivilisaation rakentama keinotekoinen kappale, olkoonkin, että mahdollisuus tällaiseen on lähinnä teoreettinen. Tutkijoiden kannalta kohde on mielenkiintoinen, sillä toisin kuin asteroidit yleensä Oumuamua on leveydeltään ja korkeudeltaan vain murto-osan noin 400 metrin pituudestaan. Sikarin muotoisen kohteen arvellaan olevan mahdollisesti metallipintainen.

Tähtitieteilijöiden tekemien havaintojen mukaan Oumuamuan kirkkaus vaihtelee tavattoman suuresti sen pyörähtäessä akselinsa ympäri kerran reilussa seitsemässä tunnissa. Minkään tunnetun asteroidin tai komeetan kirkkaus ei vaihtele yhtä suuresti.

Kaiken lisäksi harvinaisen pitkulainen asteroidi on saapunut keskuuteemme oman aurinkokuntamme ulkopuolelta, eikä siis kierrä Aurinkoa. Jo tällaisenaan kohde on laatuaan ensimmäinen, jonka tähtitieteilijät ovat onnistuneet havaitsemaan.

Breakthrough Listen -projektin tutkijat ovat kuunnelleet kohdetta useilla radiokaistoilla etsien mahdollisia signaaleja. Toistaiseksi Oumuamualta ei ole havaittu mitään todisteita keinotekoisista signaaleista. Analyysi ei ole kuitenkaan vielä valmis.

Oumuamua ohitti Marsin kiertoradan marraskuun 1. päivä. Saturnuksen kiertoradan taakse Ouamuamua ehtii vasta tammikuussa 2019. Aurinkokunnastamme poistuessaan se jatkaa matkaansa kohti Pegasuksen tähdistöä.

Lähde: Breaktrough Initiatives

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.