Paavin kotimaa Argentiina torppasi abortin laillistamisen

Abortti pysyy Argentiinassa laittomana. Argentiinan senaatti hylkäsi paikallista aikaa torstain pikkutunneilla lakiesityksen, joka olisi laillistanut abortin maassa. Esityksen hyväksyminen olisi tiennyt abortin laillistamista, sillä Argentiinan kongressin alahuone oli hyväksynyt lakiesityksen täpärästi kesäkuussa.

Äänestyksessä 38 senaattoria äänesti abortin laillistamista vastaan ja 31 puolesta. Kaksi pidättäytyi äänestämästä.

Äänestystuloksen ratkettua kongressin ulkopuolella päivystäneet abortin vastustajat riemuitsivat ja ampuivat ilotulitteita. Moni vihreisiin huiveihin sonnustautunut abortin kannattaja puolestaan kyynelehti.

Aborttikysymys on herättänyt voimakkaita tunteita Argentiinassa, jossa katolisella kirkolla on vahva asema. Argentiina on myös paavi Franciscuksen kotimaa.

Toinen katolinen maa Irlanti laillisti abortin kansanäänestyksen jälkeen toukokuussa. Myös Argentiinaan on kaavailtu kansanäänestystä abortista. Lain hylkääminen kuitenkin merkitsee sitä, että asiasta voidaan tehdä uusi lakiesitys aikaisintaan vuoden kuluttua.

 

Puoli miljoonaa salaista aborttia

 

Tällä hetkellä abortti on Argentiinassa laillinen vain kolmessa tapauksessa: jos on tapahtunut raiskaus, jos äidin henki on uhattuna tai jos sikiö on vammainen.

Abortin laillistamisen kannattajien mielestä kyse on perusoikeuksista. He pitivät kampanjoinnissaan esillä myös sitä, että aborttien pitäminen lainvastaisina ei estä niiden tekemistä. Argentiinassa tehdään vuosittain salaa arviolta 500 000 laitonta aborttia, joiden yhteydessä kuolee noin 100 naista.

Senaatin oppositiojohtaja Miguel Angel Pichetto vakuutti, että abortin puolustajat eivät luovuta.

– Tulevaisuus ei kuulu Ei-kampanjalle. Ennen pitkää naiset saavat tarvitsemansa päätösvallan, ennen pitkää me voitamme tämän debatin, Pichetto sanoi.

Abortin vastustajien leirissä tunnelma oli riemukas.

– Olemme iloisia, koska tämä on demokratian juhlaa, molempien elämien voitto, sanoi Ayelen Caffarena viitaten kampanjan sloganiin "pelasta molemmat elämät."