Painostusta ja palkintoja – Venäjällä äänestäjät yritetään saada uurnille vaaleissa, joiden tulos on jo varma

Venäjän presidentti Vladimir Putin valitaan tänään presidentiksi neljännen kerran. Presidentinvaalien äänestys alkoi jo eilen Suomen aikaa Venäjän itäisimmissä osissa. Viimeiset äänestyspaikat sulkevat ovensa Kaliningradissa iltakahdeksalta Suomen aikaa.

Putin äänesti Moskovassa ja sanoi olevansa tyytyväinen "mihin tahansa" tulokseen, joka antaa hänelle oikeuden jatkaa presidenttinä.

– Olen varma, että ohjelma, jota tarjoan, on oikea, Putin sanoi venäläisten uutistoimistojen mukaan.

Putinin odotetaan saavan noin 70 prosenttia äänistä. Seitsemästä vastaehdokkaasta suosituimmaksi noussee kommunistien Pavel Grudinin, joka voi kerätä noin kahdeksan prosenttia äänistä.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyita ei päästetty ehdolle ja hän on kehottanut äänestäjiä boikotoimaan vaaleja. Hän on myös lähettänyt tuhansia kannattajiaan valvomaan äänestystä eri puolilla Venäjää.

– Ne, jotka kuvittelevat, että tällä kertaa vääristelyä tapahtuisi vähemmän, koska Putin on jo voittanut, ovat väärässä, Navalyi sanoi.

Äänestysselfiellä voi voittaa

Kun voittaja on jo selvillä, vaaleissa suurin mielenkiinto kohdistuu siihen, kuinka moni venäläinen viitsii käydä äänestämässä. Venäjän keskusvaalilautakunnan mukaan aamupäivällä äänestysvilkkaus oli jo 16,5 prosenttia, kun vastaavaan aikaan vuoden 2012 vaaleissa se oli 6,5 prosenttia.

Virallisten tahojen arvioissa vaalien äänestysvilkkauden on ennakoitu nousevan 63–67 prosenttiin. Riippumattoman Levada-keskuksen kyselyn mukaan kuitenkin vain alle 60 prosenttia venäläisistä sanoi todennäköisesti äänestävänsä.

Muun muassa kouluissa ja valtion yrityksissä ihmiset ovat kertoneet, että heitä on painostettu äänestämään. Vastaavanlaista painostusta tiedetään tapahtuneen aikaisemmissakin vaaleissa.

Kepin lisäksi potentiaalisille äänestäjille on tarjottu myös porkkanaa, kuten alennuskuponkeja sekä palkintoja parhaista äänestyspaikalla otetuista selfieistä.

"Emme tarvitse muutoksia"

Venäjä on länsimaissa harvoin otsikoissa mairittelevista syistä, mutta venäläisäänestäjiä ulkopoliittiset kohut eivät vaikuta hetkauttavan.

Valentina Popova, 77, kertoo tukevansa Putinin ulkopolitiikkaa.

– Kunnioitan häntä ulkopolitiikan takia, muuten Venäjä tuhoutuisi. Hänelle ei ole vaihtoehtoa, Popova sanoo.

Myös Antonina Kurtshatova aikoi äänestää istuvaa presidenttiä.

– Pidän hänen ulkopolitiikastaan, siinä hän tekee kaiken oikein. Mutta talouden suhteen kaikki on kamalassa jamassa, hän kertoi.

Sergei Inshakovkin, 37, kertoi äänestävänsä Putinia, vaikka ei ole nyky-Venäjän tilanteeseen tyytyväinen.

– En tiedä kenelle valittaisin. Emme tarvitse nyt muutoksia, Putinin pitää saada valmiiksi se, mitä hän aloitti, Inshakov sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.