Pakistan haluaa eroon afgaanipakolaisista

Pakistan haluaa lähettää afganistanilaiset pakolaiset takaisin kotiin, kertoo The Economist.

Paikallinen pakolaisongelma on vanha, sillä se alkoi jo 1979, jolloin silloinen Neuvostoliitto miehitti Afganistanin. Siitä pitäen Afganistan oli aina vuoteen 2014 asti maailman johtava maa: sen kansalaisia lähti vuosittain eniten pakolaisiksi muihin maihin.

Viime vuonna Pakistanissa oli 1,5 miljoonaa virallista afgaanipakolaista. Vain Turkissa on enemmän pakolaisia, lehti vertailee.

Pakistanissa on rekisteröintikortin saaneiden lisäksi noin miljoona paperitonta afganistanilaista. Heidän pitää jo marraskuun 15. päivästä alkaen hakea viisumia. Se taas on mahdotonta henkilölle, jolla ei ole minkäänlaista henkilöllisyystodistusta.

Pakistan on jo ryhtynyt toimenpiteisiin. Rekisteröintikortit, joilla pakolainen on voinut laillisesti asua maassa, lakkaavat olemasta voimassa tämän vuoden lopussa. Niiden haltijat putoavat siis tyhjän päälle.

– Vaikka vastaavat päivämäärärajat ovat aiemmin olleet venyviä, tällä kertaa Pakistanin hallitus näyttää olevan aivan tosissaan. Hallitus on kehottanut pankkeja sulkemaan afganistanilaisten asiakkaiden tilit ja puhelinoperaattoreita nollaamaan afgaanien SIM-kortit, The Economist kuvailee.

Pakistanin hallituksen sanoma näyttää menevän perille. Elokuussa yli 60 000 afganistanilaista muutti Pakistanista kotimaahansa. Määrä on suurempi kuin oli koko viime vuoden paluumuutto entiseen kotimaahan.

YK:n alainen Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM ennustaa, että 220 000 laillista pakolaista ja 400 000 paperitonta pakolaista palaa Afganistaniin vielä tämän vuoden aikana.

– Pakolaisten talvella tapahtuva muutto, olemattomat toimeentulomahdollisuudet ja elämän suistuminen tyhjän päälle voivat aiheuttaa Afganistanissa seuraavan, mittasuhteiltaan valtavan humanitaarisen kriisin, IOM varoittelee.

Lähde: The Economist