Pakistan lupaa vapauttaa alas ammutun intialaislentäjän – Intian pääministeri kehottaa intialaisia pysymään kovina "vihollisen" edessä

Pakistan on valmis vapauttamaan kiinniotetun intialaisen hävittäjälentäjän lieventääkseen jännitteitä Intian kanssa.

Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Intian pääministeri Narendra Modi kehotti julkisesti intialaisia pysymään kovina vihollisen edessä.

Intia ja Pakistan kertoivat keskiviikkona ampuneensa alas toistensa hävittäjät maiden välisellä kiistellyllä Kashmirin alueella. Välikohtaus oli yksi vakavimmista valtioiden välisistä yhteydenotoista vuosiin.

Ulkomaat ovat vedonneet ydinasevaltioihin, jotta konflikti ei eskaloituisi enempää.

"Vihollinen horjuttaa Intian vakautta"

Pakistanin pääministeri Imran Khan tarjosi keskiviikkona Intialle mahdollisuutta neuvotella maiden välisten jännitteiden hellittämiseksi.

–  Kysymykseni on, että kun huomioi, minkälaisia aseita meillä molemmilla on, onko meillä varaa virhearviointiin? Jos annamme sellaista tapahtua, tilanne ei enää ole minun eikä Intian pääministerin hallinnassa, Khan sanoi.

Puheessaan torstaina hindunationalistisen BJP-puolueensa jäsenille Modi silti varoitti, että "vihollinen" yrittää horjuttaa Intian vakautta. Modi ei kuitenkaan maininnut Pakistania nimeltä.

Modin asema on hankala, koska Intiassa on määrä järjestää lähikuukausina parlamenttivaalit. Asiantuntijoiden mukaan pääministeri yrittää esiintyä vahvana johtajana ja pitää kannattajansa tyytyväisinä. Samaan aikaan hänen uskotaan kuitenkin haluavan rauhoitella tilannetta.

Konflikti jatkunut vuosia

Maiden välit ovat olleet huonot jo pitkään. Viimeisimmät käänteet konfliktissa ovat seurausta kiistellyllä Kashmirin alueella aiemmin tässä kuussa tehdystä itsemurhaiskusta, jossa kuoli kymmeniä Intian sotilaita. Iskun tekijäksi ilmoittautui Pakistanista toimiva terroristiryhmä. Intia on toistuvasti syyttänyt Pakistania radikaaliryhmien tukemisesta.

Tiistaina Intia kertoi tehneensä Pakistanin puolelle ilmaiskuja, joiden kohteena oli Kashmirin iskun tehnyt terroristiryhmä.

Vaikuttaa Finnairin lentoihin perjantainakin

Pakistanin tilanne aiheuttaa viivästyksiä Finnairin lentoihin myös perjantaina. Pakistanin siviili-ilmailuviranomaiset sulkivat keskiviikkona maan ilmatilan toistaiseksi yhteenottojen takia.

Finnairin viestinnästä kerrotaan STT:lle, että sulku vaikuttaa perjantaina yhtiön Bangkokin, Singaporen ja Delhin lentojen aikatauluihin. Sekä meno- että paluulennot saattavat myöhästyä uudelleenreitityksen ja mahdollisten tankkausvälilaskujen takia. Torstaina yhtiön lento Delhistä Helsinkiin peruttiin kokonaan.

Finnairin mukaan lentojen tiedot tarkentuvat sitä mukaa, kun tilanne päivittyy. Jos sulku jatkuu, lennot reititetään uudelleen ja myöhästymisiä saattaa ilmetä. Finnair on suoraan yhteydessä matkustajiin, joiden lentoihin muutokset vaikuttavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.