Pakolaiskriisi koettelee Kroatian ja Unkarin välejä - Kroatia jatkaa kuljetuksia rajalle

Kroatia ja Unkari eivät ole löytäneet sopua välejään koettelevassa pakolaiskiistassa.

Kroatia sanoo pakottaneensa Unkarin ottamaan vastaan tuhansia pakolaisia lähettämällä heidät rajalle. Pääministeri Zoran Milanovicin mukaan Kroatia aikoo myös jatkaa politiikkaansa.

– Kroatia ei halua tulla Euroopan pakolaiskeskukseksi.

Kroatia alkoi eilen kuljettaa pakolaisia Unkarin vastaiselle rajalleen. Kolmisentuhatta pääsi eilen Unkariin, ja lisää odotetaan tänään.

Unkari sulki alkuviikosta Serbian vastaisen rajansa pakolaisilta, ja he siirtyivät kulkemaan etenkin Kroatiaan. Maahan tuli muutamassa päivässä yli 20 000 ihmistä, joista monet ovat Syyrian pakolaisia. Kroatia on ilmoittanut, ettei se pysty vastaanottamaan tällaista määrää tulokkaita, mutta Unkarikaan ei heitä halua.

Unkari on syyttänyt Kroatiaa EU-pakolaissäännösten rikkomisesta. Maa on myös pystyttänyt Kroatian vastaiselle rajalle 41 kilometrin mittaisen piikkilanka-aidan. Unkarin mukaan aita on nyt valmis. Suurin osa kahden EU-maan välisestä rajasta mukailee Dravajokea, jonka ylittäminen on vaikeaa.

Pääministeri Viktor Orbanin korkea-arvoinen avustaja varoittaa, että Unkari voi estää Kroatian liittymisen Schengen-alueeseen, jos Kroatia ei kykene suojelemaan rajoja.

– Silloin se ei ole valmis liittymään Schengeniin, kun päätöksen aika tulee, kommentoi Antal Rogan radiohaastattelussa.

STT-Reuters–AFP

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.