Paljastuskirjan tekijä uskoo Trumpin joutuvan eroamaan

Presidentti Donald Trump joutuu vielä eroamaan virastaan, koska hänen epäpätevyytensä käy ilmiselväksi, ennustaa presidentistä paljastuskirjan kirjoittanut Michael Wolff. Wolff sanoi BBC:n haastattelussa, että Fire and Fury -kirjassa kerrotut asiat luhistavat Trumpin julkisivun.

– Nyt on syntynyt selvä "keisarin uudet vaatteet" -ilmiö. Kertomani tarina esittää tämän presidenttiyden tavalla, joka saa ihmiset kaikkialla toteamaan, ettei hän (Trump) kykene hoitamaan tehtäväänsä. Keisarilla ei ole vaatteita, Wolff sanoi BBC:lle.

Wolffin mukaan kaikki Valkoisen taloon töihin tulleet avustajat ja neuvonantajat ovat joutuneet toteamaan, ettei Trump ole tehtäviensä tasalla.

– Hän ei lue, hän ei kuuntele, hän ei ole kiinnostunut yhtään mistään.

Wolffin mukaan presidentin fyysisestä ja henkisestä tilasta keskustellaan säännöllisesti Valkoisessa talossa.

Tillersonin piti "oppia puhumaan Trumpille"

Ulkoministeri Rex Tillerson vakuutti vuorostaan CNN:n haastattelussa, ettei epäile presidentin mielenterveyttä.

– En ole koskaan kyseenalaistanut hänen mielenterveyttään. Minulla ei ole ollut syytä asettaa sitä kyseenalaiseksi, Tillerson sanoi.

Ulkoministeriä pyydettiin kommentoimaan Wolffin kirjassa esitettyjä väitteitä, joiden mukaan Trumpilla on olematon keskittymiskyky, ja että hän toistelee samoja asioita loputtomiin ja kieltäytyy lukemasta taustamuistioita.

Tillerson myönsi joutuneensa opettelemaan, miten Trumpille välitetään tietoa, miten hän käsittelee sitä ja miten hän tekee päätöksiä.

– Olen joutunut käyttämään paljon aikaa sen ymmärtämiseen, miten hänen kanssaan voi parhaiten kommunikoida, Tillerson kertoi.

Tillersonin mukaan päätökset ovat kuitenkin olleet oikeita ja Yhdysvaltojen kansainvälinen asema on Trumpin toimien ansiosta vahvempi kuin aikaisemmin.

Ulkoministeri oli itse viime syksynä helteessä, kun julkisuudessa kerrottiin hänen luonnehtineen Trumpia ääliöksi. Tillerson vakuutti tuolloin, ettei ole aikeissa erota, mutta ei ole suoraan kiistänyt esittäneensä tällaista luonnehdintaa.

Wolffin kirja on mennyt Washingtonissa kuin kuumille kiville.

Trump kommentoi perjantai-iltana kirjaa kiukkuisesti Twitterissä ja nimitti Wolffia "täydelliseksi luuseriksi". Trump väitti samalla, että kirjan lähteenä toiminut entinen strategiapäällikkö Steve Bannon "itki saadessaan potkut ja kerjäsi työpaikkaansa takaisin". Bannon erotettiin tehtävästään elokuussa.

Ulkoministeri Tillerson puolustaa Trumpia – ei pidä presidenttiä mielenvikaisena

Kohukirja luo kehyksiä Trumpin presidenttiydelle