Pian nähdään, pystyykö Britannia edes aloittamaan brexit-neuvotteluita

Brexit-neuvottelut EU:n ja Britannian välillä voivat monimutkaistua entisestään, jos Britannia on heikko, sanoo budjetista vastaava komissaari Günther Oettinger.

Hänen mukaansa Britannia tarvitsee vahvan hallituksen, joka pystyy neuvottelemaan brexitistä. On vaara, että neuvottelut ovat huonot molempien kannalta, jos toinen neuvottelukumppani on heikko, Oettinger sanoi Saksan radiossa.

Oettingerin mukaan EU on yhä valmis neuvotteluille.

– Mutta seuraavat muutama tuntia tai päivää osoittavat, pystyykö toinen neuvottelukumppani edes aloittamaan neuvotteluja, sillä ilman hallitusta ei voi olla neuvotteluita.

Pääministeri Theresa Mayn konservatiivipuolue menetti vaaleissa enemmistön Britannian parlamentin alahuoneessa. Ääntenlasku on lähes valmis.

BBC:n vaaliennusteen mukaan konservatiivit saavat 318 ja työväenpuolue 267 paikkaa. Tämä tarkoittaisi konservatiiveille 13 paikan menetystä ja työväenpuolueelle 35:tä uutta paikkaa.

 

"May hävisi vetonsa"

 

Talouskomissaari Pierre Moscovici puolestaan kommentoi vaalitulosta toteamalla, että May hävisi vetonsa. Moscovicin mukaan Mayn piti vahvistua, mutta hän hävisi. Tästä syystä on epäselvää, mikä on hallinnon tila tänä aamuna, komissaari jatkoi.

Ranskan pääministeri Edouard Philippe pitää vaalitulosta yllättävänä, mutta hänen mukaansa se ei muuta Britannian päätöstä jättää Euroopan Unioni. Hän huomauttaa, että konservatiivit on isoin puolue, vaikka he eivät saaneetkaan enemmistöä parlamentin alahuoneessa. Tulosta ei pidä lukea siten, että britit olisivat kyseenalaistaneet brexitin, Philippe sanoo.