Pienehdokkaat varastivat huomion Ranskan kaikkien presidentinvaaliväittelyssä

Ranskassa pitkälle keskiviikon vastaiseen yöhön jatkunut vaaliväittely sujui kaoottisissa merkeissä, kun ääneen pääsivät ensimmäistä kertaa kaikki yksitoista presidenttiehdokasta. France24-uutiskanavan mukaan väittelystä oli tuskin suuremmin hyötyä presidentinvaalikisan kärjessä oleville ehdokkaille, sillä lähes tuntemattomat ehdokkaat veivät katsojien huomion.

Ennakkosuosikki, sitoutumaton keskustalainen Emmanuel Macron hyökkäsi tärkeimmän vastaehdokkaansa Marine Le Penin kimppuun talouspolitiikasta ja nationalismista.

Le Pen haluaa Ranskan eroavan eurosta, mutta mielipidemittausten mukaan äänestäjät eivät kannata ajatusta. Moni ranskalainen pelkää, että frangiin palaaminen söisi heidän säästöjään ja kiihdyttäisi inflaatiota.

–  Teidän ehdotuksenne, Rouva Le Pen, vähentäisi ranskalaisten ostovoimaa, se merkitsisi taloussotaa, Macron sanoi Le Parisien -lehden mukaan.

–  Teidän ehdotuksenne tarkoittaa nationalismia ja sotaa. Minun kotiseutuni on täynnä hautausmaita.

Korruptiosyytöksiä pienpuolueelta

Uuden kapitalisminvastaisen pienpuolueen ehdokas Philippe Poutou jäi katsojien mieleen syyttämällä Le Peniä ja tasavaltalaispuolueen Francois Fillonia korruptiosta. Fillon oli pitkään vaalien ennakkosuosikki, mutta hänen suosionsa kärsi kovan kolauksen, kun hänen toimistaan käynnistettiin rikostutkinta. Fillonia epäillään muun muassa julkisten varojen väärinkäytöstä.

–  Tämä kaveri käskee meidän kiristää vyötä samaan aikaan kun hänen oma kätensä hamuaa varoja julkisista kirstuista, Poutou sanoi Fillonista, ja kohdisti sen jälkeen katseensa Le Peniin.

–  Ihan samalla tavalla sinäkin kaivelet julkisia kirstuja, jos et täällä niin Euroopassa, hän jatkoi.

Sekä Fillon että Le Pen ovat kiistäneet kaikki väärinkäytökset, joista heitä on syytetty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.