Pietarin metroräjähdystä pidetään terroritekona: toinen räjähde löytyi kolmen kilometrin päästä

Venäjän valtakunnansyyttäjän viraston mukaan Pietarin räjähdyksessä on kyse terrori-iskusta, kertoo uutistoimisto Tass. Räjähdyksessä kuoli kymmenkunta ja haavoittui tämänhetkisten tietojen mukaan parikymmentä ihmistä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on esittänyt osanottonsa uhreille.

Pietarissa on löytynyt räjähde myös keskeiseltä Ploshtshad Vosstanian metroasemalta, vahvistaa kansallinen terrorisminvastainen komitea (NAK) uutistoimisto Tassin mukaan. Komitean mukaan kyseinen omatekoinen räjähde on tehty vaarattomaksi.

Ploshtshad Vosstanian metroasema sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä räjähdyspaikasta pääkatu Nevski Prospektin varrella.

Räjähteen löytymisestä kertoi aiemmin myös Fontanka-sivusto.

 

Pietarin metroasemat suljettu

 

Pietarissa kaikki metroasemat on nyt suljettu, ja Moskovan metrossa turvallisuustoimia on lisätty.

Räjähdys tapahtui metrovaunussa, kun juna oli matkalla Sennaja Ploshtshadin ja Tehnologitsheski Institutin metroasemien välillä.

Metroasemat sijaitsevat Pietarin keskustan alueella niin sanotun sinisen metrolinjan varrella.

Suomen ulkoministeriöllä ei ole tietoa, onko uhrien joukossa suomalaisia. Pietarin alueella asuu ulkoministeriön arvion mukaan noin 500–1 000 suomalaista. Turisteja seudulla arvioidaan olevan useita satoja.

 Matkustajailmoituksen Pietarin alueelle on tehnyt yli 220 suomalaista. Suomen pääkonsulaatti Pietarissa kehottaa kaupungissa olevia suomalaisia ottamaan yhteyttä läheisiinsä.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoo Twitterissä olevansa järkyttynyt ja suruissaan Pietarin metron hirvittävistä tapahtumista. Samalla hän esitti osanottonsa.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoittaa olevansa järkyttynyt Pietarin metron tapahtumista. Hän lähetti osanottonsa uhrien perheille ja ystäville.

 

Silminnäkijä kertoo paniikista

 

Presidentti Vladimir Putin osallistui aiemmin tilaisuuteen Pietarissa, mutta on nyt kaupungin ulkopuolella, kertoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov BBC:n mukaan. Venäjän valtiollisen television lähetyksissä näkyi räjähdyksen voimasta repeytynyt metrovaunun ovi sekä verisiä ruumiita makaamassa asemalaiturilla.

– Äitini oli metrossa. En tiedä, mitä hänelle on tapahtunut, koska en saa häneen yhteyttä, Nataliaksi esittäytynyt nainen kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Life.run haastattelema metromatkustaja kertoo maan alla syntyneestä paniikista.

– Ihmiset olivat verissään, heidän hiuksensa olivat palaneet. Vaunuista tuprusi savua, hän kuvaili.

– Meidät käskettiin uloskäynnille, koska liikenne oli keskeytetty.

Pietarin metroa käyttää päivittäin yli kaksi miljoonaa matkustajaa.

Lähteenä myös AFP

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Savolainen valokuvaaja Pietarissa: Naiset ja miehet itkevät yhtä lailla