Pohjoismainen laivasto-osasto odottaa lähtöä Syyriaan

Syyriasta kemiallisia taisteluaineita tuhottavaksi noutava laivasto-osasto odottaa yhä käskyä purjehtia Syyriaan. Tänä aamuna laivat lähtivät satamastaan Kyproksessa mutta vasta harjoittelemaan, kertoo majuri Mikko Illi puhelimitse Kyproksesta.

- Syyrian aluevesille ei näissä harjoituksissa mennä.

Illin mukaan matka Latakian satamaan Syyriassa kestää vain muutamia tunteja sitten kun käsky YK:lta tulee. Odotusaika on kulunut päivittäisen koulutuksen ja harjoittelun merkeissä.

- Se on tietenkin sotilaalle paras tapa pitää joukko vireessä, Illi sanoo.

Laivasto-osastoon kuuluu norjalainen ja tanskalainen sotalaiva sekä kaksi rahtialusta. Suomalaissotilaiden ryhmän on määrä avustaa, jos kemikaaleja kuljettavilla aluksilla tapahtuu vuoto.

Vaarallisimmat taisteluaineet piti saada pois Syyriasta jo ennen vuodenvaihdetta, mutta sisällissota ja huonot sääolot ovat viivästyttäneet aineiden kuljetusta.

Taisteluaineet on määrä kuljettaa Syyriasta ensin Italiaan, mistä ne siirretään Yhdysvaltojen laivaston alukseen tuhottaviksi.

Koko operaation pitäisi olla ohi viimeistään kesällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Malissa itsemurhaisku rauhanturvatukikohtaan – viisi virolaista, yksi ranskalainen ja kaksi malilaista loukkaantui

EU uhkaa Yhdysvaltoja 35 miljardin vastatulleilla, jos se asettaa tuontitulleja euroautoille

Ulkoministeri Haavisto Britannian uudesta pääministeristä: "Linjat ratkaisevat, en jakele tyylipisteitä"

Britannian johtoon astuu mies, joka tuhlasi pormestarina miljoonia veropuntia, hankki lapsen avioliiton ulkopuolella ja kokeili nuorena kokaiinia

Espanjan pääministeri hävisi ensimmäisen luottamusäänestyksen

Väistyvä May onnitteli seuraajaansa Johnsonia sosiaalisessa mediassa, Trump pysyi lyhytsanaisena – Iranin pääministeri yhtyi onnitteluihin keskellä vellovaa tankkerikiistaa

Venäjä-tutkintaa johtanut Robert Mueller astuu viimein Yhdysvaltain kongressin kuultavaksi – demokraatit toivovat saavansa lisänäyttöä Trumpin väitetyistä rikoksista

"Tiananmenin teurastaja" Li Peng on kuollut – mielenosoitusten väkivaltainen tukahduttaminen jäi ikuiseksi tahraksi ex-pääministerin harteille

Britanniassa alkaa Boriksen aika – Johnson vei odotetusti paikan puolueen ja maan johdossa

Britannia ryhtyy entistä päättäväisempiin toimiin Persianlahdella, ulkoministeri sanoo

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.