Satoja kuulusteluja Tukholman iskun tuumoilta: epäilty olisi pitänyt karkottaa

Tukholman epäilty iskijä oli määrätty karkotettavaksi maasta, ja poliisi oli etsinyt häntä, kertovat viranomaiset.

Mies oli tullut Ruotsiin vuonna 2014, jolloin hän haki oleskelulupaa. Hänen hakemuksensa hylättiin heinäkuussa 2016, ja mies määrättiin karkotettavaksi. Maahanmuuttoviranomaiset ilmoittivat joulukuussa miehelle, että tämän on lähdettävä maasta.

Helmikuussa asia annettiin poliisin hoidettavaksi, mutta poliisi ei tavoittanut miestä, osaksi siksi, että samanlaisia tehtäviä oli niin paljon.

Poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa, että mies oli ollut kiinnostunut Isisin tyyppisistä islamilaisista äärijärjestöistä.

Oikeusviranomaiset vahvistivat sunnuntaina päivällä, että poliisi on pidättänyt yhden epäillyn lisää. Häntä epäillään yhteyksistä iskuun.

Poliisi on tähän mennessä pitänyt noin 500 kuulustelua iskun tiimoilta.

 

Uhrit tunnistettu

 

Kaikki Tukholman terrori-iskussa kuolleet neljä uhria on tunnistettu. Uhreista kaksi on ruotsalaisia, yksi britti ja yksi belgialainen. Poliisi ei kertonut uhreista kansallisuuksien lisäksi muuta.

Perjantain iskussa haavoittuneista on sairaalassa kymmenen ihmistä. Heistä neljällä on vakavia vammoja, ja kaksi on edelleen teho-osastolla.

Poliisi kertoi nostaneensa valmiuttaan useissa kohteissa ympäri Ruotsia, mutta tietoa uusista terroriuhista ei ole.

 

Sergelin torilla muistojuhla

 

Tuhansien ihmisten odotetaan kokoontuvan sunnuntaina iltapäivällä Sergelin torille muistamaan terrori-iskun uhreja. Uhreja kunnioitetaan hiljaisella hetkellä, puheilla ja musiikilla.

Hiljainen hetki pidetään kello 14.53 eli samalla kellonlyömällä, jolloin isku tehtiin. Facebookissa yli 25 000 ihmistä on ilmoittanut osallistuvansa tapahtumaan.

Eristysaluetta Åhlénsin tavaratalon ympärillä ja Drottninggatanilla on siivottu. Alueelle tuodut kynttilät ja kukat siirretään Sergelin torin portaille lähelle Kulttuuritaloa. Surunvalittelukirja kaupungintalolla on edelleen avoinna, ja toinen kirja avataan Kulttuuritalolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.