Poliisi vieraili Christchurchin terrori-iskuista syytetyn ampujan kotona vuonna 2017 ennen aseluvan myöntämistä

Uuden-Seelannin poliisi kertoo vierailleensa Christchurchin terrori-iskuista syytetyn ampujan kotona vuonna 2017 ennen tämän hakeman aseluvan myöntämistä. Poliisi haastatteli miestä ja suoritti turvallisuustarkastuksen tämän kotona Dunedinissa.

Vierailu tapahtui lokakuussa 2017. Mies oli hakenut aselupaa edellisessä kuussa. Ennen aseluvan myöntämistä poliisi haastatteli myös kahta uusiseelantilaista henkilöä, jotka mies oli nimennyt suosittelijoikseen.

–  Tämän jälkeen kaikki käytössä oleva tieto arvioitiin ja aselupa hyväksyttiin marraskuussa 2017, poliisin tiedottaja kertoi.

Pian aseluvan saatuaan mies osti useita aseita, joita hänen syytetään käyttäneen tuhoisissa moskeijaiskuissa viikko sitten. Iskuissa kuoli 50 ihmistä ja loukkaantui saman verran ihmisiä.

28-vuotias australialaismies on saanut iskuista murhasyytteen.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern ilmoitti eilen, että maassa kielletään kaikki puoliautomaattiset aseet, joita käytettiin terrori-iskussa.

Ardern sanoi uskovansa vahvasti, että suuri enemmistö laillisesti aseen omistavista uusiseelantilaisista ymmärtää muutokset. Pääministeri kannusti kaikkia aseistaan eroon haluavia aloittamaan aseiden luovuttamisen heti.

Kahden minuutin hiljainen hetki

Uudessa-Seelannissa on tänään muistettu moskeijaiskujen uhreja kahden minuutin hiljaisella hetkellä.

Tuhannet ihmiset, heidän joukossaan pääministeri Ardern ja useita iskuissa haavoittuneita muslimeja, ottivat osaa muslimien rukoushetkeen vastapäätä al-Noorin moskeijaa sijaitsevassa puistossa Christchurchissa. Al-Noor on toinen moskeijoista, jossa verilöyly tapahtui.

–  Kun katson eteeni, näen rakkautta ja myötätuntoa tuhansien maamiehieni ja kaikkien ihmisten silmissä ympäri maailmaa. Terroristi halusi repiä meidät hajalle pahuuden ideologiallaan, mutta sen sijaan olemme osoittaneet, että Uusi-Seelanti on särkymätön, sanoi al-Noorin moskeijan imaami Gamal Fouda.

Monet puistoon tulleista naisista olivat peittäneet hiuksensa huivilla ilmaistakseen solidaarisuutta musliminaisia kohtaan,

–  Voin aina ottaa huivini pois, jos pelkään. He eivät voi niin tehdä. Haluan lähettää viestin: viha ei voi voittaa, sanoi puistoon huivipäisenä tullut Kirsty Wilkinson.

Yli tuhat ihmistä on jo ottanut yhteyttä poliisiin luovuttaakseen pois puoliautomaattiset rynnäkköaseensa, jollaisia joukkomurhaaja käytti. Hallitus kielsi aseet joukkomurhan jälkeen, ja ostaa ne pois ihmisiltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.