Poliisille ilmoittautunut Puigdemont päästettiin vapaaksi – ei saa poistua Belgiasta ilman tuomarin lupaa

Belgiassa tuomari on väliaikaisesti vapauttanut Katalonian syrjäytetyn aluejohtajan Carles Puigdemontin ja neljä muuta aluehallinnon entistä jäsentä. Viisikko oli belgialaisviranomaisten hallussa heidän ilmoittauduttuaan poliisille sunnuntaina. Tuomarilla oli vuorokausi aikaa päättää Puigdemontin pidättämisestä tai laskemisesta vapaalle jalalle. Viisikko ehti olla viranomaisten hallussa noin 15 tuntia.

Vapauttamista vaati syyttäjävirasto. Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan Brysselin syyttäjäviraston rakennukselta lähti liikkeelle valkoinen pakettiauto hieman ennen puoltayötä. Puigdemontin uskotaan olleen auton kyydissä.

Puigdemontista annettu eurooppalainen pidätysmääräys

Viisikko päästettiin vapaalle jalalle ehtoja vastaan. Kukaan heistä ei saa poistua Belgiasta ilman tuomarin lupaa. Lisäksi heidän on kerrottava olinpaikkansa viranomaisille ja noudatettava kaikkia oikeuden ja poliisin kutsuja, syyttäjäviraston tiedotteessa kerrotaan.

Belgiassa olevasta Puigdemontista on annettu eurooppalainen pidätysmääräys. Puigdemont on kiistänyt pakoilevansa oikeutta ja sanonut olevansa Belgian oikeusviranomaisten käsissä.

Jos Puigdemont pidätetään, Belgian viranomaisilla on tiettävästi kolme kuukautta aikaa päättää hänen luovuttamisestaan Espanjaan. Pidätysmääräys on myös mahdollista hylätä, jos luovutuksen pelätään vahingoittavan epäillyn ihmisoikeuksia.

Espanja syyttää viisikkoa kapinoinnista ja kansankiihotuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.