Poroshenko ja Trump "huolissaan Ukrainan tilanteesta"

Itä-Ukrainan kärjistynyt tilanne nousi pääteemaksi Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin puhelinkeskustelussa, Poroshenkon kanslia ja Valkoinen talo kertovat.

Valtionpäät keskustelivat ensi kertaa sunnuntainvastaisena yönä Suomen aikaa. Puhelua edeltäneellä viikolla taistelut Itä-Ukrainassa kiihtyivät. Taisteluissa kuoli kuluneella viikolla ainakin 35 ihmistä.

Trumpin vaalivoitto on herättänyt epävarmuutta Ukrainan ja Yhdysvaltain suhteista, sillä Trumpin on katsottu suhtautuvan Venäjään ja sen presidenttiin Vladimir Putiniin huomattavasti edeltäjäänsä suopeammin. Trump ja Putin puhuivat puhelimitse jo tammikuun lopulla. Molemmat kuvailivat keskustelua rakentavaksi.

Keskustelussaan Poroshenkon kanssa Trump kuitenkin vakuutti aikovansa työskennellä yhdessä sekä Ukrainan että Venäjän kanssa verenvuodatuksen lopettamiseksi.

- Työskentelemme rauhan palauttamiseksi raja-alueille yhdessä Ukrainan, Venäjän ja muiden osapuolten kanssa, Trump sanoi Valkoisen talon mukaan.

Poroshenkon kanslia puolestaan kertoi verkkosivuillaan, että molemmat presidentit ilmaisivat huolensa jännitteiden kiristymisestä Itä-Ukrainassa Donbassissa sekä humanitaarisen tilanteen huonontumisesta erityisesti Avdijivkan alueella.

Presidentit kiinnittivät keskustelussaan erityisesti huomiota Donbassin tilanteen rauhoittamiseen "poliittisin ja diplomaattisin keinoin", tiedotteessa kerrotaan.

Poroshenko toivoi myös maiden "vahvistavan dialogia kaikilla tasoilla" sekä kehittävän taloussuhteitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Hollanti vie Venäjän Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen matkustajakoneen alas ampumisen takia

Ruotsin entinen suurlähettiläs vapautettiin syytteistä – epäiltiin valtion turvallisuuden vaarantamisesta

Media: Iranissa jälleen mystinen räjähdys sotilaskohteiden lähellä

Egypti ja Etiopia hakevat kiivaasti ratkaisua vuosien kiistaan Niilin vesistä – Egypti pelkää vesiensä loppumista ja sanoo kiistan olevan maalle "elämän ja kuoleman" kysymys

Yhdysvallat rankaisee korkea-arvoisia kiinalaisviranomaisia uiguureihin kohdistuneista ihmisoikeusloukkauksista – Kiina vastaa samalla mitalla takaisin

Trumpin ex-asianajaja passitettiin takaisin vankilaan – rikkoi kotiarestin sääntöjä

Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti – vuorokaudessa yli 65  000 uutta tartuntaa

Saksan valtion viestinnässä työskennellyttä miestä epäillään Egyptin vakoojaksi

New Yorkin syyttäjällä on oikeus saada Trumpin talous- ja verotiedot käyttöönsä, päätti korkein oikeus – "Kyllä tämä oli Trumpin kannalta huono päivä"

Koronakuolemat ovat laskussa Ruotsissa, mutta kansanterveysviranomaiset pitävät virusta yhä uhkana

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.