Poroshenko ja Trump "huolissaan Ukrainan tilanteesta"

Itä-Ukrainan kärjistynyt tilanne nousi pääteemaksi Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin puhelinkeskustelussa, Poroshenkon kanslia ja Valkoinen talo kertovat.

Valtionpäät keskustelivat ensi kertaa sunnuntainvastaisena yönä Suomen aikaa. Puhelua edeltäneellä viikolla taistelut Itä-Ukrainassa kiihtyivät. Taisteluissa kuoli kuluneella viikolla ainakin 35 ihmistä.

Trumpin vaalivoitto on herättänyt epävarmuutta Ukrainan ja Yhdysvaltain suhteista, sillä Trumpin on katsottu suhtautuvan Venäjään ja sen presidenttiin Vladimir Putiniin huomattavasti edeltäjäänsä suopeammin. Trump ja Putin puhuivat puhelimitse jo tammikuun lopulla. Molemmat kuvailivat keskustelua rakentavaksi.

Keskustelussaan Poroshenkon kanssa Trump kuitenkin vakuutti aikovansa työskennellä yhdessä sekä Ukrainan että Venäjän kanssa verenvuodatuksen lopettamiseksi.

- Työskentelemme rauhan palauttamiseksi raja-alueille yhdessä Ukrainan, Venäjän ja muiden osapuolten kanssa, Trump sanoi Valkoisen talon mukaan.

Poroshenkon kanslia puolestaan kertoi verkkosivuillaan, että molemmat presidentit ilmaisivat huolensa jännitteiden kiristymisestä Itä-Ukrainassa Donbassissa sekä humanitaarisen tilanteen huonontumisesta erityisesti Avdijivkan alueella.

Presidentit kiinnittivät keskustelussaan erityisesti huomiota Donbassin tilanteen rauhoittamiseen "poliittisin ja diplomaattisin keinoin", tiedotteessa kerrotaan.

Poroshenko toivoi myös maiden "vahvistavan dialogia kaikilla tasoilla" sekä kehittävän taloussuhteitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.