Poroshenkon tulitaukojulistus jätti kapinalliset ja Venäjän kylmäksi

Venäjän mielestä Ukrainan presidentin yksipuolinen tulitaukojulistus ei ole rauhantarjous vaan Venäjä-mielisille separatisteille esitetty uhkavaatimus. Lisäksi Ukrainan vastaisella rajalla tapahtunut välikohtaus synnyttää Venäjän mielestä epäilyjä Kiovan rauhansuunnitelmista.

Venäjän ulkoministeriön mukaan venäläinen tullivirkailija haavoittui tulituksessa. Venäjä syyttää tapauksesta Ukrainan joukkoja ja odottaa selitystä ja anteeksipyyntöä.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko ilmoitti tänään tulitauosta Itä-Ukrainassa. Viikon mittainen tulitauko on yksipuolinen ja koskee hallituksen joukkoja.

Poroshenkon ehdotus ei kuitenkaan tyydyttänyt kapinallisia. Itsenäiseksi julistautuneen Luhanskin kansantasavallan edustaja Valeri Bolotov kertoi uutistoimisto Interfaxille, etteivät he luovuta aseitaan ennen kuin hallitus vetää omat joukkonsa maan itäosasta.

Venäjän mielestä Poroshenkon ehdotuksesta puuttuu tärkein eli ehdotus neuvottelujen aloittamisesta.

Poroshenkon mukaan viikon kestävän tulitauon aikana kapinallisilla on osoittaa halukkuutensa sitoutua suoriin neuvotteluihin.

Presidentin rauhansuunnitelmassa vaaditaan kapinallisten riisumista aseista sekä luvataan perustuslaillisia uudistuksia vallan hajauttamiseksi. Separatistikapinallisia ei myöskään aseteta syytteeseen, jos he eivät ole syyllistyneet vakaviin rikoksiin. Lisäksi suunnitelmassa luvataan luoda käytävä, jota pitkin ukrainalaiset ja venäläiset palkkasoturit voivat poistua alueelta turvallisesti.

Rauhansuunnitelmaan kuuluu myös 10 kilometrin puskurivyöhykkeen luominen Venäjän vastaiselle rajalle. Näin estettäisiin asemiesten ja aseiden tuominen Venäjältä rajan yli. Ukraina ja Yhdysvallat ovat väittäneet näin tapahtuneen viime viikkoina.

Yhdysvallat sanoi tänään, että Venäjä on tuonut lisää sotilaita Ukrainan rajan lähelle tarjotakseen tukea separatistitaistelijoille. Nimettömänä pysytellyt amerikkalaisviranomainen sanoi joukkojen olevan nyt lähempänä rajaa kuin kertaakaan sitten Krimin tapahtumien.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin edustaja puolestaan sanoi Venäjän sijoittaneen aseistettuja joukkoja lähelle Ukrainan rajaa vahvistaakseen rajavalvontaa.

Ukraina solmii yhteistyösopimuksen EU:n kanssa ensi viikolla