Portugali on noussut ruotsalaiseläkeläisten veroparatiisiksi

Yhä useammat ruotsalaiseläkeläiset muuttavat Portugaliin. Syynä on eläkelainsäädäntö.

Kaikki yksityisellä työnantajalla eläkkeensä tienanneet voivat muuttaa viideksi vuodeksi Portugaliin ja säästää huomattavasti veroissa. Säästetty eläke on mahdollista nostaa kokonaisuudessaan viiden vuoden aikana, ja Portugalissa nostettuna eläkettä verotetaan paljon lievemmin kuin jos sama summa nostettaisiin Ruotsissa. Menettely on sataprosenttisen laillinen, ja se perustuu vuonna 2009 Portugalissa säädettyihin ulkomaisia eläkkeitä koskeviin verolakeihin. Lakimuutoksen jälkeen ruotsalaiseläkeläisten määrä Portugalissa on viisinkertaistunut.

SVT:n esimerkissä 65 000 kruunua (6 850 euroa) kuukaudessa ansainnut ruotsalainen muuttaa Portugaliin. Eläkkeen vero olisi 184 000 kruunua (19 400 euroa) Ruotsissa, mutta vain 34 000 kruunua (3 600 euroa) vuodessa Portugalissa. Jos sitten koko eläkesäästön nostaa viiden vuoden aikana, nousee veroetu 315 - 420 000 euroon. Tämän jälkeen eläkeläinen voi muuttaa täysin vapaasti takaisin Ruotsiin.

Portugaliin muuttavat keskimäärin äveriäimmät ruotsalaiseläkeläiset: heidän vuosieläkkeensä on 105 000 euroa.

Seuraavaksi parhaita eläkkeitä nauttivat valitsevat yleensä Ranskan tai Maltan. Thaimaa ja Espanja houkuttelevat edellisiä vähemmän ansainneita ruotsalaisia.

Lähde: SVT

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.