Presidentinlinnasta poistettu toimittaja vietti illan putkassa ja syyttää poliisia rajusta kohtelusta

Toimittaja ja kansalaisaktivisti Sam Husseinin maanantai-ilta alkoi Presidentinlinnasta ja päättyi Töölön putkaan. Näin hän kertoi tiistaina STT:lle.

Husseini luonnehtii poliisin kohtelua rajuksi. Turvamiehet veivät hänet pois tiedotustilaisuudesta, kun hän piti esillä paperia, jossa luki ”ydinaseiden kieltosopimus”.

Husseinin mukaan häntä pidettiin Presidentinlinnassa, kunnes Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedotustilaisuus oli ohi. Husseini kuvailee, että turvamiehet pitivät häntä lujassa otteessa, hänen passinsa vietiin väliaikaisesti, eikä kukaan kertonut, mitä seuraavaksi tapahtuu.

– Kaikki tuntui hyvin alistavalta. En usko, että lehdistöä kohdeltaisi tällä tavalla edes Trumpin Amerikassa, ainakaan vielä.

– Kun huusin, että tämäkö on lehdistönvapautta Suomessa, he kahlitsivat käteni ja jalkani ja laittoivat minut poliisiautoon, Husseini kertoo.

Poliisin mukaan Husseini poistettiin paikalta tilaisuuden sujuvuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi.

– Henkilö häiritsi tätä tilaisuutta ja sen vuoksi tämä henkilö piti poistaa. Meillä on siihen oikeus tällaisissa tilaisuuksissa, jossa on turvallisuus vaarassa, ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisilaitokselta sanoo.

Ulkoministeriö ei antanut kommentteja asiasta.

Linnasta putkaan

Husseini sanoo olleensa Töölön Kisahallin putkassa puoleenyöhön saakka. Loukkaavana Husseini pitää myös sitä, että poliisi lupasi ottaa yhteyttä Husseinin läheisiin, mutta ei koskaan ottanut.

Helsingin virkaa tekevä poliisipäällikkö Heikki Kopperoinen vahvisti Helsingin Sanomille, että Husseini on ollut "muutaman tunnin" kiinni otettuna. Ylikomisario Pekka Höök vahvisti kiinnioton STT:lle. Poliisi toimi ylikomisario Höökin mukaan tilaisuudessa oletetulla tavalla eli poisti häiritsevän henkilön yleisöstä, selvitti asian ja lopulta vapautti hänet.

Husseinin esittämien väitteiden julkinen kommentointi ei Höökin mukaan ole mahdollista, sillä asiasta voi Husseinin niin päättäessä tulla rikostutkinta.

– Jos hän tällaisia väitteitä esittää, asia selviää sillä, että hän tekee rikosilmoituksen poliisin toimista, Höök sanoo.

Höök korostaa, että tässä tapauksessa myös kiinni otetun nimi suojataan julkiselta kommentoinnilta. Höök ei puhu Husseinista nimellä.

Paperin piti herättää keskustelua

Kiinnioton syy kaivelee Husseinia. Hänen viestinsä ymmärrettiin väärin, hän sanoo.

– En missään nimessä ollut kirjoittanut paperia protestiksi. Toivoin, että presidentit ottaisivat ydinaseiden kieltosopimuksen puheeksi lehdistötilaisuudessa, Husseini sanoo.

Husseini aikoo ensialkuun hoitaa jälkipyykkiä journalistisin keinoin eli julkaisemalla artikkelin Nation-lehdessä. Hän sanoo olevansa tarvittaessa yhteydessä lakimiehiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuvaajat nappasivat otoksen Putinin muistiinpanoista – sivulla mainittiin muun muassa Ukraina ja Syyria

Huipputapaaminen tuskin vaikuttaa pysyvästi Putinin suosioon Venäjällä

Sipilä arvioi kokouslaskun kohoavan 10 miljoonaan euroon

Huipputapaamisen lyttääminen USA:ssa sitoo Trumpin käsiä, arvioi Upin Aaltola – "Trump otti ison poliittisen riskin"

Toiveita ihmisoikeuksien ja talouden puolesta

Trump Fox Newsilla: Putinin mukaan suurin ongelma maittemme välillä on Venäjä-tutkinta

Putin kiersi Fox Newsin kysymyksen, lupasiko Trump tunnustaa Krimin osaksi Venäjää

CNN: USA:n senaatti haluaa ilmaista uskovansa Venäjän sekaantuneen vaaleihin

Ulkoministeriö Presidentinlinnan välikohtauksesta: Lehdistötilaisuuksia ei ole tarkoitettu mielenilmauksiin

Toimittaja poistettiin Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuudesta, katso video käsirysystä