Presidentti Macron lupaa vahvistaa Ranskaa ja uudistaa EU:ta

Ranskassa presidentti Emmanuel Macron, 39, on astunut virkaansa. Ensimmäisessä puheessaan Macron sanoi, että Ranska on valinnut toivon. Presidentti lupasi vahvistaa kotimaataan ja tehdä töitä Euroopan unionin uudistamisen puolesta.

– Tarvitsemme Eurooppaa, joka on tehokkaampi ja demokraattisempi, Macron sanoi.

Macron korosti, että ranskalaiset tarvitsevat vahvan maan, jossa voi elää ilman pelkoa. Hän totesi tietävänsä, että odotukset hänen kauttaan kohtaan ovat suuret, ja hän lupasi työskennellä nöyrästi kansan eteen.

– Alkaen tästä illasta, olen töissä, Macron päätti puheensa.

Puheensa jälkeen Macron tervehti Elysee-palatsissa seremoniaa seurannutta kutsuvierasyleisöä. Myöhemmin juhlallisuudet jatkuvat vierailulla Riemukaaren läheiselle tuntemattoman sotilaan haudalle. Lisäksi uusi presidentti käy tervehtimässä Pariisin kaupunginjohtoa.

Virkaanastujaispäivän turvajärjestelyt ovat tiukkoja. Ennakkotietojen mukaan noin 1 500 poliisia on turvaamassa Elysee-palatsin ja Champs Elysees -kadun ympäristöä.

 

Hollande poistui palatsista

Tilaisuus alkoi aamupäivällä, kun väistyvä presidentti Francois Hollande otti Macronin vastaan Elysee-palatsissa. Perinteiden mukaisesti virkaanastujaiset alkoivat presidenttien kahdenvälisellä keskustelulla ja Hollande luovutti seuraajalleen Ranskan ydinaseiden laukaisukoodit.

Tapaamisen jälkeen Hollande poistui palatsista.

Kautensa lopettaneen Hollanden kannatusluvut ovat madelleet pohjamudissa. Hänen kauttaan ovat varjostaneet muun muassa talousvaikeudet ja terrori-iskut.

Väistyessään tehtävistään Hollande on yksi Ranskan vähiten suosituista johtajista, ja hän olikin Ranskan viidennen tasavallan ensimmäinen presidentti, joka ei pyrkinyt jatkokaudelle.

En Marche -liikkeellään valtaan noussut Macron puolestaan aloittaa tehtävänsä maan nuorimpana presidenttinä.

 

Pääministeri paljastettaneen huomenna

Huomenna Macron matkustaa Berliiniin, jossa tapaa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin. Macronin ja Merkelin odotetaan keskustelevan ainakin EU:n vahvistamisesta. Ensimmäisen vierailun suuntautuminen naapurimaahan on ollut lähes perinne Ranskan presidenteille.

Lisäksi huomenna Macronin odotetaan paljastavan pääministerinsä nimen.