Puerto Rico yhä hätätilassa hurrikaanien jäljiltä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lupaa hurrikaanien koettelemalle Puerto Ricolle massiivista apua. Hän kiistää, ettei saari olisi saanut yhtä paljon tukea kuin Florida ja Texas myrskyjen jälkeen.

Trump sanoo määränneensä viranomaiset ja armeijan tekemään kaikkensa, jotta myrskytuhoja saataisiin korjattua. Hän aikoo matkustaa Puerto Ricoon ja Yhdysvaltain Neitsytsaarille ensi viikolla.

– Molemmissa on valtavat tuhot, siis todella valtavat, Trump sanoi tiedotustilaisuudessa.

Maria-hurrikaanin viikko sitten runtelemassa Puerto Ricossa on huutava pula muun muassa juomakelpoisesta vedestä. Puolustusministeriön mukaan lähes puolella saaren asukkaista ei ole saatavilla juomavettä.

Saaren kuvernöörin Ricardo Rossellon mukaan arviolta 97 prosenttia saaren asukkaista on edelleen myös ilman sähköjä.

– Tällä hetkellä olemme hätätilassa. Painopiste ei välttämättä ole sähköjen palauttamisessa. Sähköverkkomme on tuhoutunut, ja meidän täytyy rakentaa se uudestaan. Sitä ei tehdä muutamassa päivässä, Rossello sanoi muun muassa CNN:n mukaan.

Hänen mukaansa viranomaiset tekevät tällä hetkellä töitä saadakseen ruokaa, vettä ja polttoainetta kaikkialle saarelle.

 

Lastensairaala sai polttoainetta

 

Yhdysvaltain armeija on toimittanut saaren pääkaupungissa San Juanissa polttoainetta lastensairaalaan, jonka potilaita oli hengenvaarassa. CNN:n mukaan keskiviikkona paikalle kuljetettu polttoaine riittää sairaalan kolmen päivän tarpeisiin.

Sairaalan edustaja kertoi tiistaina, että 12 potilaan henki oli vaarassa polttoainepulan takia. Vaarassa olleet lapset tarvitsevat jatkuvaa hoitoa hengityskoneissa, joihin saadaan virtaa dieselillä käyvästä generaattorista.

Kuvernööri Rossellon mukaan Maria on todennäköisesti yksi suurimmista hurrikaanikatastrofeista Yhdysvaltain historiassa.

– Tämä on ilman epäilyksen häivääkään katastrofi, ja siihen pitää suhtautua siten.

Kuvernööri vetoaa Yhdysvaltain kongressiin, jotta se ryhtyisi toimiin Puerto Ricon auttamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.