Punavihreät ruotsalaisäänestäjien suosiossa

Ruotsin punavihreä hallituskoalitio saa Ruotsin tilastokeskuksen (SCB) mielipidemittauksessa tuulta purjeisiinsa. Hallituksen johto oppositioon verrattuna on kaksinkertaistunut 3,5 prosenttiyksikköön.

Pääasiallisena syynä on se, että oppositiossa olevan oikeistopuolue kokoomuksen oikea laita vuotaa Ruotsidemokraatteihin. Kokoomus on kadottanut 1,9 prosenttiyksikköä kannattajistaan, puolue saa nyt 22,8 prosentin kannatuksen. Kokoomus onkin tiukentanut maahanmuuttopolitiikkaansa Ruotsidemokraattien vuoksi.

Oppositiossa keskusta nousi prosenttiyksiköllä, 7,1 prosenttiin.

Ruotsidemokraatit saavat 17,5 prosentin kannatuksen. Vuoden 2014 vaaleista puolueen kannatus on noussut 4,6 prosenttiyksiköllä. Muita voittajia ovat vasemmistopuolue (+ 2 prosenttiyksikköä) ja keskusta (+ yksi prosenttiyksikkö).

Suurin puolue on sosiaalidemokraatit 29,2 prosentin kannatuksellaan. Vasemmistopuolue on nostanut kannatuksensa 7,7 prosenttiin. Hallitusrintaman murheenkryyni on ympäristöpuolue, joka on kadottanut kolmasosan kannatuksestaan ja saa nyt 4,5 prosentin tuen. Muita voittajia ovat vasemmistopuolue (+ 2 prosenttiyksikköä) ja keskusta (+ yksi prosenttiyksikkö).

SCB:n mielipidemittauksessa Muut puolueet -kaatoluokka saa nyt 3,2 prosentin kannatuksen, kolmanneksen enemmän kuin viime mittauksessa. Tässä ryhmässä on mukana uusi feministipuolue, jonka siis arvellaan lisänneen kannatustaan.

Lähde: Svenska Dagbladet

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.