Puolustusvoimat: Tykistökoulussa opiskelleella virolaisella ei ollut pääsyä arkaluontoiseen tietoon

Virossa maanpetoksesta epäillyllä upseerilla Deniss Metsavasilla ei ollut Suomessa opiskellessaan pääsyä arkaluontoiseen tietoon, kerrotaan Puolustusvoimista STT:lle. Tykistökoulussa Metsavasilla oli pääsy tietoihin, joiden suojaustasona oli viranomaiskäyttö.

Nykyisin tämä taso tunnetaan suojaustasona IV (käyttö rajoitettu). Nelostaso on viranomaistiedon suojaustasoista heikoin. Sen yläpuolella ovat tasot luottamuksellinen, salainen ja erittäin salainen.

– Hänellä ei ole ollut pääsyä arkaluontoiseen tietoon. Se oli viranomaistietoa, jota ei ollut tarkoitettu julkisuuteen, mutta varsinaisesta kassakaappitavarasta ei ollut kyse. Siitä on 15 vuotta aikaa, ja kyse oli kadettiopinnoista, kertoo Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Sami Nurmi.

"Alussa virolaiset kävivät paljonkin" 

Viro tarvitsi apua upseeriensa kouluttamisessa sen jälkeen, kun maa itsenäistyi. Puolustusvoimien mukaan virolaisia upseereja koulutettiin kadettikoulussa 90-luvun alusta 2000-luvun alkuun. Sen jälkeen koulutetuille on tarjottu täydennyskoulutusta.

– Alussa he kävivät paljonkin kadettikoulun kursseilla. Alkuvaiheessa virolaisia oli muutama per vuosi alkaen 90-luvun alusta. Tämä peruskoulutus ei ole jatkunut, alkuun se oli paljon tiiviimpää kuin nykyään. Nythän heillä on ihan omat koulutusjärjestelmänsä, Nurmi kertoo.

Kaikkien Suomessa sotilaskoulutusta saaneiden virolaisten tarkkaa määrää ei vielä torstaina pystytty Puolustusvoimista STT:lle kertomaan. Viron puolustusvoimien nettisivuilla kerrotaan, että yli 200 virolaisupseeria ja -aliupseeria on hankkinut sotilaskoulutuksen ja jatkokoulutusta Suomessa.

Deniss Metsavas opiskeli Suomen Tykistökoulussa kolmessa jaksossa vuosina 2003–2005. Hän opiskeli Tykistökoulussa perusopintojen aselajijakson, sotatieteen kandidaattiopintojen aselajijakson ja sotatieteen maisteriopintojen aselajijakson.

"Ihan perusteita siitä, miten tykillä ammutaan" 

Tykistökoulusta kerrotaan STT:lle, että Metsavasin koulutuksessaan saamat tiedot olivat samoja, mitä varusmiesjohtajille ja kadeteille tavallisesti opetetaan.

– Ihan perusteita siitä, miten tykillä ammutaan ja tulta johdetaan. Ei mitään korkealentoista. Puhutaan asioista, joita myös varusmiesjohtajille aliupseerikoulussa ja reserviupseerikoulussa opetetaan, sanoo tykistökoulun johtaja, everstiluutnantti Petri Haataja.

– Ulkomaalaisten ja myös suomalaisten opiskelijoiden kohdalla suojaustasojen kanssa ollaan aina tarkkana. Tiettyihin osiin opintoja henkilökunnan koulutuksessa ei ole ulkomaalaisilla opiskelijoilla pääsyä ohjeistetun suojaustason yli. Lähtökohtaisesti ulkomaalaisilla opiskelijoilla ei ole pääsyä sensitiiviseen tietoon, hän jatkaa.

Virolaisten lisäksi Suomesta ovat saaneet sotilasoppia muun muassa Nato-maiden ja Afganistanin kansalaiset, joita on koulutettu myös Afganistanin armeijan käyttämän kenttähaupitsin 122 H 63 (D30) käyttöön vuosina 2008–2015. Koulutus oli osa ISAF-kriisinhallintaoperaatiota Afganistanissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vakoilusta epäilty upseeri palveli myös Naton Afganistan-operaatiossa

Puolustusministeri Niinistö näkee virolaisupseerin tapauksessa varoittavan esimerkin