Putin haluaa elvyttää Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteet – Pompeo ja Lavrov keskustelivat ydinasevalvonnasta, yhteistä säveltä ei tahdo syntyä

Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa korjata Venäjän ja Yhdysvaltojen jännittyneet suhteet.

–  Toivon, että vierailusi Venäjällä hyödyntää Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteita ja edistää niiden kehitystä, Putin sanoi ennen keskusteluaan Yhdysvaltojen ulkoministerin Mike Pompeon kanssa Venäjän Sotshissa.

Putin myös kiitteli Yhdysvaltain erikoissyyttäjän Robert Muellerin Venäjä-tutkintaa siitä huolimatta, että siinä todettiin Venäjän sekaantuneen Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin 2016.

–  Herra Muellerin toimeksianto oli melko eksoottinen, kaiken kaikkeaan hän onnistui suorittamaan varsin objektiivisen tutkinnan ja vahvisti, ettei Yhdysvaltojen hallinnon ja Venäjän välillä esiintynyt minkäänlaista vehkeilyä, Putin sanoi.

Venäjä on alusta alkaen kutsunut vehkeilyepäilyjä hölynpölyksi.

Aiemmin illalla Pompeo sanoi Lavroville, että Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on sitoutunut maitten välisten suhteiden parantamiseen.

Pompeo varoitti Venäjää sekaantumasta ensi vuoden vaaleihin

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi aiemmin tiistaina maansa suhtautuvan myönteisesti, jos Yhdysvallat ehdottaa virallisesti maiden presidenttien kahdenvälistä tapaamista G20-kokouksen yhteydessä kesäkuussa. Lavrov kommentoi asiaa keskusteltuaan Pompeon kanssa.

Lavrov myös sivuutti "puhtaana fiktiona" väitteet Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän välisestä vehkeilystä Yhdysvaltojen presidenttivaalien alla.

Pompeo puolestaan varoitti Venäjää sekaantumasta ensi vuoden presidentinvaaleihin Yhdysvalloissa. Hän sanoi, että Venäjän on tehtävä selväksi, että sen vaalihäirintä on historiaa.

–  Jos Venäjä sekaantuu vaaleihin, se vaikeuttaa maitten välistä suhdetta entisestään, Pompeo sanoi hänen ja Lavrovin yhteisessä lehdistötilaisuudessa.

Pompeo: Emme halua sotaa Iranin kanssa

Pompeo kommentoi myös äärimmilleen kiristynyttä tilannetta Yhdysvaltojen ja Iranin välillä.

–  Lähtökohtaisesti emme pyri sotaan Irania vastaan, Pompeo sanoi, mutta jatkoi, että Yhdysvallat aikoo jatkaa Iranin painostamista.

Lisäksi Pompeo vaati Venäjää lopettamaan tukensa Venezuelan presidentille Nicolas Madurolle. Hänen mukaansa Venäjä kieltäytyi.

–  Nicolas Maduron on aika lähteä. Hän ei ole antanut Venezuelan kansalle mitään muuta kuin kurjuutta, ja me toivomme, että Venäjän tuki Madurolle loppuu. Pompeo sanoi.

Ulkoministerit kiittelivät toisiaan suorista ja hyödyllisistä keskusteluista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.