Putin ja Tillerson tapaamisessa Moskovassa

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi keskiviikkoiltana Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin, kertoi Kreml venäläisten uutistoimistojen mukaan. Tätä ennen Tillerson kävi ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa useita tunteja keskusteluja, joita tiettävästi hallitsi Syyrian tilanne.

Tillerson sai Lavrovilta Moskovassa vastaanoton, jota kuvailtiin jäiseksi. Lavrovin mukaan Yhdysvaltojen isku ilmavoimien käyttämälle lentokentälle Syyriassa oli rikos kansainvälistä oikeutta vastaan eikä se saa toistua.

Venäjän ja Yhdysvaltojen vastakkainasettelu on kärjistynyt ja sanasota kiihtynyt Syyrian kapinallisalueelle tehdyn kaasuiskun jälkeen. Tillersonin ja Lavrovin tapaamisen aikana julkaistiin Putinin haastattelu, jossa tämä antoi synkähkön arvion maiden välisistä suhteista.

Putinin mukaan Venäjän suhteet Yhdysvaltoihin ovat huonontuneet presidentti Donald Trumpin hallintokauden aikana.

– Voi sanoa, että luottamuksen käytännön taso, erityisesti sotilaallinen taso, ei ole parantunut vaan pikemminkin huonontunut, Mir-kanava siteerasi haastattelua.

– Missä ovat todisteet siitä, että Syyrian joukot käyttivät kemiallisia aseita? Niitä ei ole. Mutta kansainvälistä oikeutta rikottiin, se on fakta, Putin sanoi viitaten Yhdysvaltain ohjusiskuun.

Lavrov sanoi tapaamisen alkaessa Tillersonille, että Venäjä haluaa saada selville Yhdysvaltain todelliset aikeet. Tillerson puolestaan kertoi haluavansa avoimia ja vilpittömiä keskusteluja, jotta Yhdysvallat pystyy paremmin määrittelemään maiden tulevat suhteet.

Alkusanojen jälkeen tapaaminen jatkui suljettuna. Tiedotustilaisuus oli alun perin määrä pitää illansuussa, mutta tämä aikataulu ei toteutunut.

Ennen vierailua oli arvuuteltu, tapaako Putin Tillersonin.

– Jos päivän kuluessa pidetään tarkoituksenmukaisena tehdä valtionpäälle selkoa (ulkoministerien) neuvottelujen tuloksista, kerromme asiasta sen mukaisesti, Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi.

 

YK:n Syyria-lähettiläs vetosi

 

YK:n Syyria-lähettiläs vetosi Yhdysvaltoihin ja Venäjään Syyrian sodan lopettamisen puolesta samaan aikaan kun ulkoministerit tapasivat.

 Erityislähettiläs Staffan de Mistura kertoi YK:n turvallisuusneuvostolle olevansa valmis kutsumaan koolle uudet Syyria-neuvottelut toukokuuksi, mutta tähän tarvitaan hänen mukaansa Yhdysvaltojen ja Venäjän yhteistyötä. Vaikka mailla on vakavia erimielisyyksiä Syyriasta, heillä on myös yhteinen intressi lopettaa kuusi vuotta kestänyt sota, de Mistura totesi.

Eripurasta kertoi myös se, että Venäjä ilmoitti Interfaxin mukaan, ettei maa voi hyväksy tuoreinta YK:n päätöslauselmaehdotusta Syyriasta. Päätöslauselmassa vaaditaan Syyrian hallintoa yhteistyöhön kaasuiskun tutkinnassa.

Yhdysvaltain ja Venäjän sanasota otti lisää kierroksia jo ennen Tillersonin lähtöä Moskovaan. Tillerson moitti Venäjää liittoutumisesta Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kanssa ja kysyi, palveleeko liittolaisuus Venäjän etuja vai olisiko Venäjän parempi liittoutua muun muassa Yhdysvaltain kanssa.

 

Uutista täydennetty 12.4. kello 20:47.