Putin juhlisti Krimin valtausta avaamalla voimalaitoksia

Venäjällä vietettiin maanantaina Krimin Venäjään liittämisen viisivuotispäivää. Presidentti Vladimir Putin osallistui juhlallisuuksiin niemimaalla, jonka anastaminen on maailmalla tuomittu kansainvälisen oikeuden vastaisena.
Putinin ohjelmaan kuului jo jonkin aikaa toiminnassa olleiden kahden lämpövoimalaitoksen muodollinen avaaminen. Kremlin mukaan voimalaitokset takaavat Krimille energiaomavaraisuuden ja mahdollisuuden jopa viedä energiaa.
Ukrainalle kuuluva Krim liitettiin Venäjään 18. maaliskuuta 2014 pari päivää sen jälkeen, kun alueella oli järjestetty Venäjän masinoima kansanäänestys. Länsimaat asettivat valtauksen jälkeen Venäjää vastaan pakotteita, joita on sittemmin yhä laajennettu.
Suomi ja monet muut länsimaat muistuttivat vuosipäivän alla, etteivät edelleenkään tunnusta Krimin olevan osa Venäjää. Venäjän näkökulmasta alueliitos tapahtui Krimin asukkaiden tahdosta ja korjasi vääryyden vuodelta 1954, jolloin Neuvostoliiton johtaja Nikita Hrustshev siirsi niemimaan Ukrainan sosialistisen neuvostotasavallan hallintaan.

Vain muutama maa tunnustanut

Putinin suosio kasvoi rajusti Krimin liittämisen jälkeen, mutta on sen jälkeen laskenut huippulukemista muun muassa epäsuositun eläkeuudistuksen takia.
Krimin liittämisen Venäjään on tunnustanut vain kourallinen Venäjän liittolaisia, muun muassa Kuuba ja Syyria. Venäjällä alueliitosta jaksetaan silti hehkuttaa.
– Maailmalla ymmärretään yhä laajemmin, että Krim on osa Venäjää ja tulee aina olemaan, liittoneuvoston puhemies Valentina Matvienko kirjoitti Izvestija-lehdessä.
Ukrainassa toivotaan alueen palautumista takaisin, ei vähiten krimiläisten itsenä takia.
– Venäjän miehityksen alla Krim ei etene mihinkään, sillä ei ole tulevaisuutta, Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin arvioi.
Venäjä on pyrkinyt vahvistamaan siteitään Krimiin rakentamalla niemimaalle maantie- ja rautatiesillan kapean Kertshinsalmen yli. Myös sotilaallista läsnäoloa niemimaalla on vahvistettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.