"Putin-listalla" yli 200 poliitikkoa ja liikemiestä

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö on julkaissut nimilistan presidentti Vladimir Putinia lähellä olevista venäläispoliitikoista ja -liikemiehistä. Listauksessa on 114 poliitikkoa ja 96 liikemiestä.

Mainittuina ovat muun muassa pääministeri Dmitri Medvedev, presidentin tiedottaja Dmitri Peskov ja öljy-yhtiö Rosneftin johtaja Igor Setshin. Listalle päätyneillä liikemiehillä on Yhdysvaltojen arvion mukaan ainakin miljardin dollarin omaisuus.

Kyseessä ei ole varsinainen pakotelista, mutta Yhdysvaltojen mukaan listatut henkilöt voivat olla mahdollisia kohteita pakotteille. Listauksessa on myös ihmisiä, joihin on jo aiemmin kohdistettu pakotteita.

Financial Times kirjoittaa, että Venäjä oli varoittanut Yhdysvaltoja olemaan julkaisematta listaa.

Lehden mukaan valtiovarainministeriö kokosi listan sen jälkeen, kun kongressi viime vuonna hyväksyi lain, joka velvoitti ministeriön keräämään venäläispoliitikoista ja oligarkeista tietoja sen mukaan, miten paljon heillä on valtaa ja varakkuutta. Lehti arvioi, että salaiseksi luokitellussa versiossa on avattu vielä tarkemmin listattujen liikemiesten suhdetta Putiniin ja valtaeliittiin.